25 Fanøkvinder i rampelyset: Kom bagom optagelserne til ny storslået dansk krimifilm
I disse dage har Esbjerg og Fanø været forvandlet til historiske filmkulisser for en ny, storslået dansk krimifilm, der tager os tilbage til Rejseholdets fødsel i 1927 – politiets banebrydende enhed, der blev skabt til at håndtere de mest komplekse sager.
Og noget særligt udspillede sig på Fanø onsdag formiddag, hvor et hold kvinder, klædt i Fanøs traditionsrige dragter, har fået en helt speciel rolle i filmen.
Hvordan de helt præcis passer ind i historien er spændende.
25 Fanøkvinder fra Fannikerdagen som statister
For seks måneder siden blev Kis Sharasuvana og Fannikerdagen på Fanø kontaktet af Nordisk Film.
Nordisk Film havde et ønske om at bruge Fanøkvinder i deres traditionsrige dragter, som statister til deres nye storfilm Rejseholdet – det første mord, der foregår tilbage i 1927, og som netop finder sted i Esbjerg og på Fanø.
Historien starter med en mystisk sag om et nedbrændt sommerhus, hvor der findes et lig.
Filmen er baseret på Esbjerg-forfatter Jacob Jonias anmelderroste roman – Den yderste grænse fra 2023.
Og i lige præcis det klip, hvor de smukke Fanøkvinder skal indgå, sejler filmens hovedperson Camilla, spillet af Mathilde Arcel Fock over med Fanøfærgen.
Udlån af Fanødragter til filmen
Udover statister til filmen var det også et ønske fra filmholdets side at låne fire Fanødragter til optagelserne.
“Det er jo dejligt, at vores smukke dragter bliver set og brugt på den måde. De måtte meget gerne låne vores dragter. Men jeg havde et krav om, at dragterne kun måtte bruges, hvis de kunne finde ud af at sætte klæderne på den helt rigtige måde. Vi gør det ordentligt, så det er helt korrekt,” griner Kis.
Siden 1967 har Kis boet på Fanø, hvor hun bærer øens traditionsprægede kulturarv videre. For hende og alle de andre kvinder, der bærer dragten, er det en ære og en stolthed.
Derfor var det også vigtigt for hende, at dragten blev sat præcis, som den plejede, hvis den skulle med ud i verden til optagelser.
Kis stillede som krav, at hun skulle give filmholdet den rette undervisning i, hvordan alt skulle sidde, så de ikke var i tvivl om, hvordan en rigtig Fanødragt tages på. Og det er hverken nemt eller noget, man bare lige gør.
Hun tilbragte derfor tid sammen med filmholdet for at undervise dem i dragtpåsætning, så de kunne huske alle detaljer, når de skulle klæde de skuespillere på, der skulle bære dragten.
“Det var da spændende at være med til. Jeg brugte en eftermiddag sammen med dem, hvor de filmede og tog billeder af alt, så de var 100 procent klædt på til opgaven, og Fanødragten stolt kunne blive vist frem på film,” fortæller Kis.
En unik kulturarv med stærke kvinder i smukke dragter
Louise Steen og Kis Sharasuvana er to af de kvinder, der bruger meget tid i Fanødragter til arrangementer, hvor dragten stolt vises frem. Sammen med alle de andre smukke Fanøkvinder brugte de onsdag formiddag på at gøre sig klar til den store optagedag på Fanø.
De var alle mødt op på Fanø Skibsfarts- og Dragtmuseum for at hjælpe hinanden.
Museet er en stolt formidler af Vadehavets unikke kulturhistorie og fremviser Fanøs historie med udstillede Fanødragter samt en unik samling af skibsmalerier og skibsmodeller fra de mange skibe, der var hjemhørende på Fanø. Museet drives til daglig af foreningen Fannikerdagen.
Holdet til dagen er en fast del af foreningen Fannikerdagen på Fanø. Udover at skulle iklæde sig Fanødragter, vidste de dog ikke meget om, hvad der skulle ske.
“Jeg glæder mig rigtig meget til at være en del af det her. For mig betyder det rigtig meget, at vi kan få lov til at vise vores smukke dragter frem. Der sker noget, når vi får dem på. Du ranker ryggen lidt mere, og så bærer du dragten med en kæmpe stolthed og ære. Det er så sjovt at hoppe i dragten, og vi nyder at have dem på,” fortæller Louise Steen.
De dragter, der bliver brugt i filmen, er en hverdagsdragt og en arbejdsdragt.
Kis Sharasuvana har været involveret i hver eneste dragt, som er nøje udvalgt, så den passer perfekt til årstallet 1927.
Detaljerne er minutiøst gennemtænkt – fra nåle, strømper og kiltebånd til struder, knapper og klude.
“Jeg bærer selv en overdel, der stammer fra det årstal. De var ikke så brede om skuldrene på det tidspunkt, så den passer mig perfekt. Og det er da lidt sjovt at kunne have den på her,” fortæller Kis og fremviser en smuk, mørk overdel med knapper og et dekorativt kantebånd med blomster.
At iføre sig dragten kræver sin indsats. Derfor var det erfarne kræfter, der hjalp med at sætte klude, knapper, nåle og struder helt korrekt. Intet blev overladt til tilfældigheder.
Hverdagsdragten kendetegnes ved mørke nuancer. Den var en lidt mere pyntet version af arbejdsdragten, men stadig praktisk og tilpasset dagligdagen. Dragten kunne være fremstillet af pænere stoffer, men altid med fokus på bevægelighed og funktionalitet. Når hverdagsdragten blev slidt, blev den ofte omdannet til en arbejdsdragt. Til denne iførte kvinderne sig en strude som hovedbeklædning for at beskytte mod sol, vind og støv, når de arbejdede udendørs.
Efter tre timer var alle kvinder iført dragter og klar til at høre et par ord fra Kis, inden den sidste information blev givet af produktionen. Alt skulle være klar på et bestemt tidspunkt til optagelserne.
Så er det Showtime
På klokkeslæt gik turen mod færgelejet, hvor produktionen havde lejet en færge, der skulle sejle kvinderne ud til optagelserne.
Filmens instruktør, Cristoffer Boe, mødte hele holdet af Fanøkvinder ved færgen og var betaget af de smukke dragter og deres bærere. Efter et kort brief gik de ombord.
Selve optagelserne på vandet tog en times tid. Som en af Fanøkvinderne – Lotte Christina Walhauer efterfølgende så fint udtrykte det: “Mon ikke det bliver til 3-4 sekunder i den færdige produktion.”
Hele holdet var glade efter optagelserne.
Nogle fortsatte som hjælpere på stranden til flere filmoptagelser, mens andre afsluttede dagen med et glas vin på Fanø Krogaard, hvor de kunne dele dagens oplevelser og glæden ved at være en del af noget så unikt som en stor spillefilm – iført ægte Fanødragter.
Fanøfortællingen og det smukke klip af Fanøkvinderne på færgen må vi vente med at se, indtil filmen er færdig.
Filmen får premiere i efteråret 2025.
Få et smugkig bag kulisserne da Fanøkvinderne gjorde sig klar til deres optagelse.
Du kan se alle billederne herunder.