Der saltes eller gør der?: Når sneen falder, og skovlen kalder – undgå snekaos
Kulden er landet i Vestjylland. Og der er virkelig koldt.
Når vinteren rammer, og sneen lægger sig som et hvidt tæppe, kan det hurtigt føles som en magisk julefilm – lige indtil du glider på vej til arbejde, eller din nabo griber skovlen og peger bebrejdende mod din fortovskant.
Sne og frost er smukt, men også en ansvarligheds-test for os alle. Så hvad skal du egentlig huske, når Kong Vinter melder sin ankomst?
Hvornår rykker vintertjenesten ud? Hvor kører de? Og hvad skal du selv gøre?
Vi har samlet lidt af alt det du skal vide.
Fortorvet er dit domæne
Husk, at sne på fortovet foran din bolig er dit ansvar – ja, selv hvis du bor til leje.
Det betyder, at du skal rydde sne og salte både på hverdage og weekender. Hvis ikke, risikerer du ikke kun vrede blikke fra naboerne, men også at hæfte for uheld.
Det er nemlig de fornemmeste ansvar at sikre at postbude, renovationsarbejdere, tante Oda og gæster til dit hus kan komme frem. Hvis du ikke overholder dine forpligtelser som grundejer, er du erstatningsansvarlig, hvis der sker en faldulykke.
For ingen vil vel være skyld i, at Tante Oda eller postbudet brækker hoften?
Tip: Overvej at anskaffe en “all-time favorite” sneskovl.
Helst én, der ikke sender sneen lige ind til naboen – de værdsætter det sjældent.
Salt, sand eller grus
Saltning kan virke som den gyldne løsning, men pas på: det kan være hårdt for både miljøet og dine planter.
Et godt alternativ er grus eller sand, som giver et sikkert fodfæste uden at skabe for meget ballade i bedene.
Sjovt faktum: Mange bruger kaffegrums som miljøvenligt skridmiddel – så måske kan morgenkaffen både redde din dag og dit fortov.
Reglerne gælder også for snebunkerne
Når du rydder sne, så husk, at det ikke betyder “out of sight, out of mind”. Snebunker skal placeres, så de ikke blokerer for vejen, cykelstien eller naboens indkørsel.
Et klassisk rookie-move er at skubbe alt sneen ud på gaden – spoiler alert: det er ikke tilladt.
Hvad med bilen?
Morgenen efter et snevejr kan ligne en scene fra en sneskulpturfestival, men din bil må ikke være en del af kunstudstillingen.
Fjern ALT sne fra taget, ruderne og lygterne.
Hvis du kører rundt med sne på taget, risikerer du at forvandle det til et flyvende projekt, der kan skade andre. Og en kikset snehat på taget? Det trækker sjældent positive blikke.
Det er en god ide at undersøge vejr- og vejforholdene inden du begiver dig ud i trafikken og kør altid forsigtigt ved mistanke om glat føre.
Du kan altid holde dig opdateret om den aktuelle vintertrafik i hele landet og se vejtemperaturen.
Du kan læse mere om vintertrafikken lige her.
Snebolderegler og akavede regler
Snevejr er ikke kun for voksne med sneskovle. Børn (og barnlige sjæle) elsker at kaste sig ud i sneboldkampe og snemandsbygning. Men husk: sneboldkamp er sjovest, når det er frivilligt.
Så før du kaster en snebold mod naboen, så tjek lige, om de ser ud til at være i humør til det.
Snerydning i Esbjerg kommune
Når vinterkulden rammer, rykker Esbjerg kommune ud for at snerydde og salte på de kommunale veje, stier og fortove efter en nærmere bestemt prioritering i deres servicemål.
Og det har lavet en liste, hvor du som borger kan holde dig orienteret om reglerne for snerydning. De har ligeledes udarbejdet et kort hvor du kan du se, hvordan veje og stier nær dig prioriteres i forhold til saltning og snerydning.
Du kan læse meget her om snerydning i Esbjerg kommune her
Vinteren er smuk, men med sne kommer ansvar. Hold fortovet frit, bilen afisnet og humøret højt. Når du først har styr på reglerne og naboens respekt, kan du faktisk nyde sneens magi – måske endda med en velplaceret snebold, som ingen kan klage over.