Få dage tilbage med frit lejde: Se videoen med nogle af de indleverede våben
November går snart på hæld, og det betyder, at det er ved at være sidste chance for at aflevere sine ulovlige våben til politiet.
Som en del af et landsdækkende initiativ har borgere kunne indlevere ulovlige våben til politiet, uden det har medført straf.
Det har man blandt andet kunne gøre på politistationen i Esbjerg, og det er der mange, som har benyttet sig af.
I Syd- og Sønderjyllands Politikreds har man modtaget mere end 2000 våben i løbet af måneden, og der er stadig tid endnu.
“Senest, vi havde en frit lejde-ordning, var i 2017, og der fik vi cirka 1000 våben ind i hele perioden, så det er et noget mere, vi har fået ind denne gang”, siger Vicepolitiinspektør Søren Vraa Larsen.
Af den seneste opgørelse har politiet i Syd- og Sønderjylland fået 2428 våben. Af dem er 1268 skydevåben, og 294 er blankvåben som knive, sabler osv. De resterende er øvrige, som blandt andet tæller peberspray og ammunition.
“Hele intentionen er, at vi skal have flest mulige våben ud af samfundet. Vi har fået mange ind, så det er rigtig positivt. Der har ikke været noget specifikt måltal, hvor vi kan sige, at det er det her, vi forventer at få. Men vi kan i hvert fald sige, at der er forsvundet mange våben, som ikke kan bruges til en kriminel handling”, siger Søren Vraa Larsen.
Særlige våben
Ifølge Søren Vraa Larsen er det meget forskelligt, hvilke våben, politiet har fået ind, men det er især jagtvåben, som er blevet indleveret.
“Der er også dem, som kommer med et eller andet, som er specielt. For eksempel har vi fået to gamle geværer, som blev afleveret den anden dag. Det er to forladergeværer, og de blevet afleveret videre til Nationalmuseet”, siger Søren Vraa Larsen.
Begge våben har et lille mærkat påklistret.
På den ene mærkat står, at våbnet er en tapriffel fra marinen, der blev konstrueret af marinens bøssemager N.S. Jessen i 1848. Der blev fremstillet 200 styk på Kronborg geværfabrik fra 1849-50. Det andet våben er en skytteforeningsriffel model 1865, der ifølge mærkaten er konstrueret af kaptajn V. Kaufmann og rustmester G. Christensen og fremstillet i Liege.
Af andre særlige våben har politiet også fået en maskinpistol og et par håndgranater.
Man indleverer våbene anonymt. Det vil sige, at man skal ikke redegøre for, hvorfor man har været i besiddelse af våbnet.
Når politiet modtager våbene, bliver de destrueret umiddelbart efter, med mindre de har interesse for eksempel for Nationalmuseet.
Derudover tjekker politiet også, om våbene er meldt stjålet, så de kan komme tilbage til deres rette ejer.
Politiets frit ejde-ordning slutter ved udgangen af november. Du kan dermed stadig nå at indlevere et våben Esbjerg, Haderslev eller Sønderborg.
I videoen herunder kan du se Søren Vraa Larsen, der viser nogle af de våben, politiet har fået.