Flere læger skal til yderområderne: Det tænker de studerende i Esbjerg
I sidste uge landede en stor nyhed for Esbjerg, da det blev offentliggjort, at byen får fuld lægeuddannelse. Fremover kan fremtidens læger tage hele uddannelsen på SDU i Esbjerg og ikke som i dag, hvor bacheloren tages i Odense og kandidaten i Esbjerg.
Beslutningen kom som led i et nyt sundhedsudspil fra Regeringen. Her skal den fulde uddannelse samt flere pladser sikre, at flere studerende efterfølgende vil blive i Esbjerg eller flytte til de områder, der har mangel på læger.
Vi har talt med et par af de studerende i Esbjerg, om hvad de tænker om, at hele uddannelse snart kan tages i Esbjerg samt deres tanker om at blive boende i byen eller områder med lægemangel.
Tættere på
En af de medicinstuderende i Esbjerg er Mariia Søndergaard Jensen, der er et år inde på kandidaten i Esbjerg.
Oprindeligt er hun fra Grindsted-området, hvor hun stadig bor. Hun ser generelt positivt på, at man fremover kan tage hele uddannelsen i Esbjerg.
“Jeg boede også i Grindsted-området, da jeg læste i Odense, så for mig ville det have været rigtig dejligt, hvis jeg kunne have taget hele uddannelsen i Esbjerg”, siger Mariia Søndergaard Jensen.
Håbet med den fulde uddannelse i Esbjerg er blandt andet, at flere studerende efterfølgende vil oprette praksis de steder, der mangler læger.
Mariia Søndergaard Jensen har ikke besluttet endnu, hvad der skal ske, når hun er færdig. Men hun afviser bestemt ikke, at hun kunne tænke sig at have praksis i et mindre lokalsamfund.
“Jeg overvejer helt sikkert at blive praktiserende læge, men der er nogle aspekter, der er lidt uklart. Det er især i forhold til det erhvervsmæssige, som vi ikke bliver uddannet til”, siger Mariia Søndergaard Jensen.
Generelt tror hun, at det er et positivt initiativ, at der fremover uddannes flere læger fra Esbjerg, og det kan hjælpe problemet. Hun fornemmer også blandt sine medstuderende, at der er mange, som gerne vil blive i Esbjerg eller et af de omkringliggende områder.
Samtidig har hun et bud på, hvad man ellers kan gøre for at afhjælpe problematikken.
“Vi har ikke meget praktik i løbet af uddannelsen, og det kunne måske være en ide, at der var mere praktik i yderområderne, så man kan prøve det af og finde ud af, om det er et sted, man kan se sig selv”, siger Mariia Søndergaard Jensen.
Vil gerne blive lokalt
Sarah Thorhauge Jensen er en anden af de studerende på medicinstudiet i Esbjerg. På nuværende tidspunkt er hun også et år inde på kandidaten, og så kommer hun oprindeligt fra byen.
Hun er også yderst positiv for det nye tiltag med fuld lægeuddannelse til Esbjerg.
“Jeg tog min bachelor i Aalborg, og hvis det havde været en mulighed, så havde jeg helt sikkert taget hele uddannelsen i Esbjerg”, siger Sarah Thorhauge Jensen, der også gerne vil blive på egnen, når hun er færdiguddannet.
Om det skal være på sygehuset eller praksis er hun ikke afklaret med endnu.
Udover at være tættere på venner og familie er Sarah Thorhauge Jensen også glad for selve uddannelsen i Esbjerg, hvor al undervisning foregår på Esbjerg Sygehus, og der er meget praktisk undervisning.
“I Esbjerg har jeg kun haft en følelse af, at man som studerende er meget velkommen, og proffessorene og alle på sygehuset rigtig gerne vil fortælle og lære fra sig”, siger Sarah Thorhauge Jensen.
I den forbindelse håber hun, at de kommende medicinstuderende vil overveje Esbjerg, når de skal søge uddannelse.
“Der sker virkelig meget i Esbjerg, og der er rigtig mange fede initiativer for os studerende. Selvom Esbjerg er mindre end for eksempel Aarhus og København, så er det en fed by at være studerende i”, siger Sarah Thorhauge Jensen.
Hjem til Sønderjylland
Ligesom Sarah Thorhauge Jensen er Nanna Schmidtke også et år inde på kandidaten i Esbjerg. Hun er oprindeligt fra Tinglev i Sønderjylland, og hun er ikke i tvivl om, hvad hun gerne vil, når hun er færdig.
“Jeg er rigtig glad for at være her i Esbjerg, men jeg vil gerne tilbage til Sønderjylland. Om det skal være på sygehuset i Aabenraa eller som praktiserende læge, ved jeg ikke, men jeg vil helt sikkert tilbage”, siger Nanna Schmidtke.
Hun læste bacheloren i Odense, fordi det var tættest på Sønderjylland på daværende tidspunkt. Hvis bacheloren havde været i Esbjerg på daværende tidspunkt, ville hun også have valgt Esbjerg.
Ifølge Nanna Schmidtke tænker hun og mange andre studerende over, at der mangler læger i de små lokalsamfund, hvor hun også selv kommer fra.
Alle tre studerende tror, at jo tættere uddannelsen kan komme på de områder, hvor lægemanglen er stor og få uddannelsen spredt ud i hele landet, jo større er sandsynligheden også for, at folk fra områdererne vil vælge uddannelsen til.
“En del af mig drømmer om at være den læge, der starter praksis op i byen igen og får det gode lægehus tilbage, som rigtig mange savner”, siger Nanna Schmidtke.