Har du brug for hjælp?: Signe og Betina er bindeleddet for udsatte unge
Hvor finder man et fællesskab? Hvad betyder beskeden i e-boks? Hvordan lægger man et budget? Hvad siger man på en jobdate?
Der er mange spørgsmål at besvare, når man er ung og skal stå på egne ben, men heldigvis har de fleste gode folk omkring sig, der kan hjælpe og guide en.
Dog er det ikke alle, der har nogen at gå til med diverse spørgsmål og kan stå på bar bund i en kompliceret verden.
Heldigvis er der et tilbud i Esbjerg, som støtter unge i udsatte positioner og hjælper med, hvad end de har brug for.
Bindeleddet er, som navnet antyder, et bindeled, der hjælper unge på rette vej og hjælper med store og små problemstillinger.
“Vores opgave er at fange nogle af de unge mennesker, der er i risiko for at falde imellem to stole”, siger Signe Kubel, der er koordinator for Bindeledet i Esbjerg.
Et tilbud til de unge
Bindeleddet er en NGO, der har sin oprindelse i København på Morgencaféen for hjemløse.
Morgencaféen er primært for misbrugere og hjemløse, der har været det i en årrække. Derfor ønskede man at give et andet tilbud for unge i udsatte positioner, som var begyndt at bruge caféen. For man mente at med den rette indsats, kunne der stadig være mulighed for, at mange af dem fik en uddannelse og et job.
Det blev startskuddet til Bindeleddet, der nu er kommet til flere danske byer heriblandt Esbjerg.
Som udgangspunkt er Bindeleddet en frivilligindsats med projektledere i baggrunden, men i Esbjerg har man valgt at lave en udvidet indsats på tre år, hvor Signe Kubel og Betina Rosenkrantz er blevet ansat som koordinatorer.
De har kontakt til en bred vifte af væresteder, institutioner, foreninger og andre steder i Esbjerg. Det gælder blandt andre forsorgs hjemmet Skjoldbo, Esbjerg Krisecenter, Kontakten, Korn180, Vindmøllen og Folkekirkens Hus.
“Vi kommer også de steder, hvor der enten et behandlingstilbud eller en institution, man skal væk fra. Der forsøger vi at lave et samarbejde med institutionerne, som har nogle af de unge, der på et eller andet tidspunkt skal videre, så overgangen går lettere” siger Betina Rosenkrantz.
Signe Kubel og Betina Rosenkrantz har deres kontor i Torvegade hos Korn180. Deres baggrund er henholdsvis som socialpædagog og social- og sundhedsassistent, og begge har stor erfaring med at arbejde med unge.
“Vores opgave er at være bindeleddet mellem de forskellige parter. Der er rigtig mange aktiviteter og fællesskaber i Esbjerg Kommune, og vi vil gerne hjælpe dem derhen. Vi går også vejen dertil med dem, indtil de er, hvor de gerne vil være og med henblik på, at de kommer godt videre i deres liv”, siger Betina Rosenkrantz.
Kan hjælpe med det hele
Bindeleddet er ikke et samlingssted for unge, men det er et sted, hvor folk kan komme med de problemer og bekymringer, de måtte have.
Så vil Signe Kubel eller Betina Rosenkrantz forsøge at hjælpe med det enkelte problem og på den måde forhindre, at problemerne vokser sig større, så læsset til sidst ikke vælter.
“Jeg plejer at sige, at de her mennesker går den rette vej, men nogen gange ryger de lidt for langt ud til siden, og her hjælper vi med at få dem tilbage på sporet”, siger Signe Kubel.
I princippet kan alle benytte sig af Bindeleddet, men det er primært for unge i udsatte positioner. Det eneste krav er, at man skal være i aldersgruppen 18-30 år.
Og det er meget forskelligt, hvad de unge har brug for. Nogle gange skal Bindeleddet hjælpe de unge fra et sted videre til nogle andre, der kan hjælpe med en konkret problemstilling.
Andre gange er det mere praktiske problemstillinger, der skal løses.
“Min erfaring er, at de fleste gerne vil livet og have job, venskaber og alt, hvad der følger med. Men for mange unge er det svært, og de ved ikke, hvordan de kommer fra A til B. Hvordan henvender man sig for eksempel til hende ved skranken i banken? Hvordan går man ud i sportsforeningen og får talt med de rigtige om at gå til holdsport? Så de vil gerne, men de ved ikke, hvordan man går det sidste stykke vej”, siger Signe Kubel.
Bindeleddet har kontakt til en lang række foreninger og institutioner i Esbjerg. Dermed har de også et bredt kendskab til, hvad der er af muligheder for de unge i byen.
Samtidig har de aftaler med forskellige aktører i byen, som også er indstillet på at hjælpe de unge godt videre.
“For eksempel samarbejder vi tæt sammen med NextGen Fitness i forhold til fitness. Mange vil gerne træne, men har svært ved at komme i gang. Når vi hjælper de unge ned i NexGen Fitness, så bliver der hilst på dem, og der er nogen der holder øje med dem og taler med dem. Faktisk er der en træner, som stiller sig til rådighed for dem de første 14 dage”, siger Signe Kubel.
Endelig forsøger Bindeleddet at opfylde drømme for de unge, hvis der er noget, de virkelig godt kunne tænke sig.
“Vi havde en, der aldrig havde været til koncert, og det kunne han virkelig godt tænke sig. Der fik vi arrangeret, at nogle drenge kom til en heavy metal koncert i København sammen med en af vores frivillige”, siger Signe Kubel.
Frivillige der viser vejen
En vigtig del af Bindeleddet er også deres frivillige, som også hjælper de unge mennesker.
Det kan for eksempel være i en mentorrolle, hvor den frivillige og den unge ugentlig mødes for eksempel for at gå en tur eller få styr på praktikaliteter.
“Vores erfaring er, at det har en rigtig god effekt, at det er frivillige, der kommer. Når en ung ved, at vedkommende frivilligt ønsker at tilbringe tid med ham eller hende, så viser det også, at det er en, som er oprigtig interesseret i vedkommende”, siger Betina Rosenkrantz.
De frivillige bruger to timer om ugen på det frivillige arbejde, og dedikerer som udgangspunkt et år. Hver måned får den frivillige et beløb med, som skal bruges på hygge til den unge og den frivillige.
“Noget af det vi arbejder med, er at få dannet netværker for de unge. Jo flere netværk vi kan danne, jo større er chancen for, at problemerne bliver løst. Nogle af de frivillige kan have svært ved at se, hvilken forskel vi gør ved at være sammen to timer om ugen, men på kontoret kan vi se den ene store historie efter den anden. Når en ung siger, at han ikke kan finde ud af det, eller han ikke kan finde et job, så kommer den frivillige med løsningsforslag”, fortæller Signe Kubel.
Bindeleddet har 21 frivillige tilknyttet i Esbjerg, og du kan læse mere om dem og Bindeleddet på deres facebookside.
“Vi er meget glade og taknemmelige for de frivillige, og vi passer godt på vores frivillige. Vi har supervision med ekstern supervisor hver tredje måned samt frivilligmøde hver tredje måned. Derudover har vi to frivilligarrangementer om året, for eksempel en julefrokost.”, siger Betina Rosenkrantz.