Har du en drone? Det skal du være opmærksom på i Esbjerg
Flere og flere danskere anskaffer sig en drone for blandt andet at optage video eller tager billeder fra fugleperspektiv.
Dog skal droneejere være opmærksomme på, at der er en lang række regler for flyvning med drone, som er vigtige at kende til før takeoff. Det er budskabet i en ny oplysningskampagne som Fighter Wing Skrydstrup står bag i samarbejde med Syd- og Sønderjyllands Politi.
“Vi vil gerne slå et slag for, at folk sætter sig ind i reglerne, når de anskaffer sig en drone. Ligesom der er regler for at færdes i trafikken, er der regler for at bruge droner i luftrummet”, siger chef for Base Support Squadron, René, fra Fighter Wing Skrydstrup.
Han fortæller, at det er især i forhold til flysikkerhed, at det er vigtigt, at droneejere kender reglerne og ikke flyver i områder og i en højde, hvor det kan kollidere med flytrafikken. I den forbindelse henviser han til hjemmesiden droneregler.dk, hvor reglerne er udførligt beskrevet.
“Selv en lille drone kan forårsage stor skade. En drone består af både metal og hård plastik, og hvis den for eksempel rammer motoren på et fly, kan det i værste fald få katastrofale konsekvenser”, siger René fra Fighter Wing Skrydstrup.
Rød zone i Esbjerg
På droneregler.dk er der et kort over Danmark, over hvor det er tilladt at flyve med droner. Her er det værd at bemærke, at der er to røde zoner i Esbjerg. Som udgangspunkt er det ikke tilladt at flyve med drone i de røde zoner, medmindre man har en tilladelse fra Trafikstyrelsen.
I det central Esbjerg er der en rød zone omkring Esbjerg Sygehus og helikopterlandepladsen. Det er ikke tilladt at flyve med sin drone i en radius på en kilometer omkring Esbjerg Sygehus. Hvis man opholder sig i en afstand på en til to kilometer fra sygehuset, må man kun flyve, hvis man har et såkaldt A2 kompetence-certifikat, og det er kun er tilladt at flyve med en maksimal højde på 40 meter.
Den anden røde zone i Esbjerg Kommune er omkring Esbjerg Lufthavn. Her er det ikke tilladt at flyve med sin drone indenfor en radius på to kilometer fra lufthavnen. Mellem to og tre kilometer må man med A2 kompetence-certifikat flyve i en maksimal højde på 30 meter, og befinder man sig mellem tre og fem kilometer fra lufthavnen, er det tilladt at flyve op til 40 meters højde med A2 kompetence-certifikatet.
“Flere og flere får droner, og det er lige fra droner, der primært er legetøj, til droner, som bruges professionelt. Så det er vigtigt at kende reglerne og have forståelse for, at det ikke er ligegyldigt, hvor man bruger sin drone”, siger René fra Fighter Wing Skrydstrup.
Her skal du også være opmærksom
Udover de store røde zoner, er der også nogle mindre områder, droneejere skal have for øje i og omkring Esbjerg. Der er nemlig også blå zoner, hvor det heller ikke er tilladt at flyve med sin drone. Det er primært omkring politistationer, Forsvarets ejendomme og enkelte virksomheder som Kosan Gas og DLG.
I den øvrige del af Esbjerg Kommune er der også grønne zoner, som er Natura2000 områder, der primært ligger langs Vestkysten og ved Ribe Holme. Det er forskelligt i de enkelte grønne zoner, om der må flyves med drone, men i de grønne zoner i Esbjerg Kommune er det ikke tilladt på noget tidspunkt at flyve uden tilladelse fra Trafikstyrelsen. Det skyldes hensyn til fuglene i områderne.
Endelig er der også en lang række generelle regler, droneejere skal kende til. Det gælder blandt andet, at man højest må flyve i 120 meters højde, og man må ikke flyve tættere end 2,5 meter fra andres private ejendom uden tilladelse fra ejeren.