Nyhedsbrev

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til Esbjerg.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Esbjerg.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til nyhedsbrevet accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedsbrevet.

Har du søgt? Se hvor mange der har søgt ind på uddannelserne i Esbjerg

Af Niklas Grønborg
UC SYD Esbjerg byder på ti uddannelser med start til september. Ledige studiepladser offentliggøres fredag d. 26. juli. Pressefoto
UC SYD Esbjerg byder på ti uddannelser med start til september. Ledige studiepladser offentliggøres fredag d. 26. juli. Pressefoto

Fredag kunne UC Syd fortælle, at de generelt var ramt af tilbagegang i ansøgere på uddannelser. Hvis man ser på de øvrige udannelsesinstitutioner i Esbjerg, tegner der sig forskellige billeder.

Det oplyser Education Esbjerg i en pressemeddelelse.

”Fra Education Esbjergs side arbejder vi på at styrke rekrutteringsindsatserne rettet mod både de lokale ungdomsuddannelser og via kampagner rettet mod internationale studerende. Og det er nødvendigt, for vi ved, at ungdomsårgangene bliver mindre år for år. Alene i de sydvestjyske kommuner er antallet af 20- til 24-årige faldet med over 300 personer på bare et enkelt år”, fortæller Lone Saaby, direktør i Education Esbjerg.

Ifølge Education Esbjerg er det især Aalborg Universitet i Esbjerg, der oplever den største fremgang. Her har man oplevet en markant fremgang på 15 procent i førsteprioritetsansøgere. Det er især de engelsksprogede ingeniøruddannelser, som er eftertragtet.

Hos SDU er der også fine ansøgertal til uddannelserne i Esbjerg. Det er blandt andet den nye bacheloruddannelse i jura, der kom til sidste år, som trækker de unge til. 89 personer har søgt ind på førsteprioritet på uddannelsens 50 studiepladser. Erhvervsøkonomi på SDU oplever også en flot fremgang i år på 30 procent sammenlignet med 2023.

Dog er SDU gået en smule tilbage i det samlede ansøgertal på omkring fire procent. Ifølge Education Esbjerg er årsagen at uddannelserne i sociologi og kulturanalyse lukkede i 2023.

”Årets ansøgertal bekræfter vigtigheden af, at vi fortsætter vores arbejde for at gøre Esbjerg til en attraktiv studieby, hvor unge både lokalt fra landsdelen og fra udlandet har lyst til at studere. Det er grundlaget for, at vi kan opretholde vækst og udvikling i Sydvestjylland”, understreger Jesper Frost Rasmussen, borgmester i Esbjerg Kommune.

Velfærdsuddannelserne går tilbage

På landsplan har søgningen mod de professionsrettede velfærdsuddannelse været nedadgående, og den tendens ses også i Esbjerg. Her er der 16 procent færre ansøgere til lærer-, pædagog-, sygeplejerske- og socialrådgiveruddannelserne.

Ifølge Rektor på UC SYD, Alexander von Oettingen, er der dog positive tegn at spore.

”På trods af et generelt fald i ansøgertallene er der også lyspunkter, for eksempel på socialrådgiveruddannelsen, hvor den delvist digitale version næsten har fordoblet antallet af ansøgere. Samtidig imødeser vi til efteråret et udspil fra regeringen til en reform af velfærdsuddannelserne, der har til formål at gøre uddannelserne mere attraktive”, udtaler han.

På Erhvervsakademi SydVest oplevede man i 2023 en markant stigning i antallet af ansøgere, men i år er der tilbagegang i antallet. Generelt fortsætter tendensen også med mange internationale ansøgere, ligesom onlineuddannelserne fortsat er populære, for eksempel på professionsbacheloren i finans, som går frem med hele 162 procent.

”Det er helt naturligt, at vores ansøgertal falder en smule sammenlignet med 2023. Vi oplever dog fortsat en stor søgning mod vores engelsksprogede uddannelser, hvor vi desværre må afvise mange dygtige ansøgere grundet et politisk indført loft. I praksis betyder faldet i det samlede antal ansøgere derfor heller ikke det helt store for, hvor mange vi ender med at optage. Men vi ser da meget gerne, at man hæver loftet, så vi kan uddanne endnu flere dygtige internationale dimittender til gavn for områdets virksomheder”, fortæller Henrik Larsen, rektor på Erhvervsakademi SydVest.

Grundet tekniske problemer har Education Esbjerg ikke haft mulighed for at få tal fra FMS i Esbjerg. Dog er den foreløbige melding, at udviklingen i ansøgertallene er vendt i positiv retning efter nedgang de senere år i søgningen til maskinmesteruddannelsen.

Det er 26. juli, at ansøgerne landet over får besked, om de er kommet ind på den uddannelse, de ønsker.

Uddannelsesinstitution20232024Procent
SDU134128-4,48
AAU16819415,48
EASV794767-3,40
UC SYD648539-16,82
Sammenlagt1.7441.628-6,65
kilde: Education Esbjerg

Del artikel

Andre læser også