Nyhedsbrev

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til Esbjerg.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Esbjerg.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til nyhedsbrevet accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedsbrevet.

Her er plads til alle: Broget flok mødes om fællesskab og fodbold

Af Niklas Grønborg
Lars Pedersen, Mike Dahlgaard og Otto Wolfram nyder fællesskabet i ombold. Foto: Niklas Grønborg
Lars Pedersen, Mike Dahlgaard og Otto Wolfram nyder fællesskabet i ombold. Foto: Niklas Grønborg

I disse dage sidder folk fra hele Europa klistret til skærmen samlet om en særlig ting. Fodbold. Så sent som for tre år siden oplevede vi i Danmark hvilken fællesskabsfølelse fodbold kan skabe, da Danmark nåede semifinalen ved EM.

Men det er ikke kun fodbold fra den største europæiske scene, der skaber fællesskab og glæde. Ned gennem rækkerne fra Champions League til Serie 5 er det den samme begejstring, spillere oplever, når der bliver scoret.

Det kan de nikke genkendende til hos Ombold i Esbjerg. Ombold er et særligt fodboldhold under klubben FC King George, hvor der er plads til alle.

Det kan blandt andet være for hjemløse, misbrugere eller folk med en eller flere diagnoser, som gør, at de kan have det svært i en traditionel fodboldklub.

“Der er ingen krav for at deltage, udover man skal være fyldt 18. Ellers kan alle være med. Nogen kommer måske kun en halv time, og andre er her primært for hyggen. Det er lige meget”, siger Tex Langtved, som er hjemmevejleder i Center for Sociale Indsatser i Esbjerg Kommune.

Her er plads til alle: Broget flok mødes om fællesskab og fodbold

Ombold er et landsdækkende projekt, som startede i 2012. De seneste år har ombold-holdet i Esbjerg været en del af FC King George. Holdet har søgt fonde, som gør, at de kan tilbyde gratis træning samt frikøbe pædagogisk personale til stævner.

Et beskyttelsesrum

Der spilles fodbold en gang om ugen hos Ombold. Her er ansatte fra Esbjerg Kommunes Center for Sociale Indsatser også til stede i form af Tex Langtved, Peter Vo og Anders Jensen.

“Vi er nogle tryghedspersoner. Mange af de borgere, som kommer, har for eksempel psykiatriske lidelser, hjemløshed, misbrug eller andet, men alle deltager på samme vilkår med hinanden. Der er nogle gange, at der er brug for pædagogisk personale til at komme i gang, fordi det kan være angstprovokerende de første par gange”, siger Peter Vo.

Her er plads til alle: Broget flok mødes om fællesskab og fodbold

For mange af spillerne i Ombold kan hverdagen være fyldt med mange bekymringer og negative tanker. Ifølge de ansvarlige for Ombold, er fodbold en god måde for deltagerne at glemme hverdagens besværligheder og bare være tilstede i nuet.

“Jeg havde for noget tid siden en borger, der havde nogle psykiske udfordringer. Han sammenlignede det med et beskyttelsesrum, fordi når han kom ind på banen, blev han ikke forstyrret af alt muligt andet, og han kunne koncentrere sig om at spille fodbold”, siger Anders Jensen.

Den opfattelse kan Otto Wolfram genkende. Han har spillet hos Ombold i mere end 10 år og kan mærke den forskel, det har gjort for ham.

“Jeg var et dårligt sted i mit liv og havde det psykisk dårligt, hvor jeg havde trukket mig ind i mig selv. Så jeg havde brug for at komme i gang igen og tænkte, at jeg altid godt har kunnet lide at spille fodbold. Jeg blev præsenteret for det her, og det tiltalte mig. Det er rigtig hyggeligt, og der er fokus på at spille fodbold, og det har helt klart hjulpet mig i gang igen”, siger Otto Wolfram.

Meningsfuldt hold

Hos FC King George er man glad for, at man har Ombold som et af klubbens fodboldhold. FC King George er en klub, som har et værdisæt, som er inkluderende, og hvor det er vigtigt, at der er plads til alle i sport.

“Vi er et naturligt match til Ombold. Man skal kunne dyrke sin sport, og man skal kunne dyrke fodbold, uanset hvor man er i livet. Det er en grundværdi, vi har haft fra start, og vi har snart eksisteret i 25 år”, siger Jacob Haag, som er formand i FC King George.

Her er plads til alle: Broget flok mødes om fællesskab og fodbold

De ansvarlige fremhæver den særlige stemning, som er på holdet. Selvom mange har udfordringer i dagligdagen, påvirker det aldrig spillet negativt.

“Der er opstået venskaber herude, og folk bekymrer sig for hinanden og er der for hinanden. Hovedfokus er fodbold, men det, der sker på banen, starter ofte nogle gode snakke bagefter, hvor folk finder ud af, at de kan hjælpe hinanden”, siger Anders Jensen.

Derfor håber de også, at endnu flere borgere har lyst til at prøve at komme.

“Det er ærgerligt, når der sidder folk hjemme i stuerne, som godt kunne tænke sig at spille fodbold, men som ikke kan se sig selv på et almindeligt hold. Men det giver mig en kæmpe motivation. En af dem, der er på holdet, har jeg været kontaktperson for for nogle år siden. Og se ham blomstre pludselig og være social, det er fantastisk at opleve”, siger Tex Langtved.

Hyggeligt frirum

Det er forskelligt fra gang til gang, hvor mange der møder op til træning, og folk har vidt forskellige grunde til at komme. Dog er alle enige om, at Ombold er det perfekte mødested, hvor hygge, sammenhold og fodbold smelter sammen.

“Det er noget, vi ser frem til hver uge, og vi glæder os til at komme ud og spille fodbold. Og så er det rigtig hyggeligt at sidde sammen bagefter og snakke. Samtidig bliver man glad af at spille fodbold og bevæge sig, og den glæde bliver siddende i flere dage efter”, siger Lars Pedersen, der er en af spillerne hos Ombold.

“Her er plads til alle. Det er lige meget, hvor god man er til fodbold, så kan alle være med, siger Mike Dalgaard, som også spiller hos Ombold.

Mike Dalgaard er forholdsvis ny på holdet, da han kun har spillet et par måneder. Han synes, det har været meget let at træde ind på holdet, som er vant til at byde nye spillere velkommen.

“Alle har været meget imødekommende, og det har føltes helt naturligt at træde ind på holdet. Folk er også meget hjælpsomme, og der er bare en rigtig god stemning, siger han.

Her er plads til alle: Broget flok mødes om fællesskab og fodbold

Ombold træner hver uge. I løbet af året er holdet også til stævner andre steder i landet, for eksempel har de for nyligt været i København. Her har spillerne mulighed for at møde andre ligesindede spillere fra andre dele af landet.

“Jeg var med i København, og det var rigtig hyggeligt. Man lærer hinanden godt at kende, og det er fedt at mødes med andre fra de andre byer”, siger Lars Pedersen.

Del artikel


Top 3 i dag




 


 


 


 


Udvalgte artikler

Læs i kategorien

 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


Læs i kategorien