Nyhedsbrev

Ved tilmelding til nyhedsbrevet accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedsbrevet.

Artikler med:

Nyeste artikler

“Hos Ingeborg” i Esbjerg: Dansk guld med mangfoldighed og kærlighed på menuen

Af Camilla Thorenfeldt
Foto: MigogEsbjerg
Foto: MigogEsbjerg

Hos Ingeborg et øjeblik… “

Telefonen ringer i den lille autentisk dagligstue i Kongensgade.

For det er det, det er. En skøn og hyggelig dagligstue med højt til loftet og friheden til bare at være til.

Rummet er hyggeligt og hjemligt. Det er indrettet med røde duge på bordene, hvide træstole, blomstrede gardiner og en dejlig duft af mad, der svæver ud fra køkkenet.

Tag en dyb indånding… Her dufter af nostalgi.

Det er onsdag, og dagens ret er stegt flæsk med persillesovs. I morgen står den på dansk bøf.

Og sådan skifter det.

Udover dagens ret tilbyder Jan og Anette også smørrebrød, “mad ud af huset,” forskellige platter, varme retter og desserter. De er særligt kendt for blandt andet deres bøfsandwich og dagens ret. Men alle har deres favorit her – og når vi spørger Jan, hvad han yndlingsmåltid er:

“Det kan jeg ikke vælge. Jeg elsker bare alt dansk mad, når det er bedst,” siger Jan.

Drikkevarerne kommer fra Frem i Ribe, og øllene fra Jyske Bryghuse og United Beverage. Jan er faktisk den eneste i Esbjerg, der serverer netop Jyske Bryghuses sortiment.

I en tid, hvor madtrends kommer og går, står Hos Ingeborg som en tryg og nostalgisk oase midt i Kongensgade i Esbjerg.

Her mødes mangfoldigheden – fra teenagere til pensionister – over dampende tallerkener med god, gammeldags, dansk mad.

"Hos Ingeborg" i Esbjerg: Dansk guld med mangfoldighed og kærlighed på menuen
Stedet er hyggeligt indrettet. Foto: MigogEsbjerg

Historien om hos Ingeborg

Historien om Hos Ingeborg går langt tilbage.

Huset i Kongensgade blev opført i 1891. Ingeborg og Søren Hansen drev sammen restauranten fra 1910. Da Søren gik bort i 1924, fortsatte Ingeborg som restauratør helt frem til hun var 90 år.

Efter Ingeborg overtog hendes søn Ejner Hansen, som drev stedet i 16 år, indtil sygdom tvang ham til at lukke restauranten.

I fire år var stedet lukket, og i 1984 savede man håndtaget af døren, da borgerskabet i Esbjerg blev ved med at komme til en låst dør.

I 1986 købte Ruth Clausen Iversen, Ingeborg Hansens faster, stedet.

Under en renovering fandt Ruth et originalt vægmaleri fra 1933 skjult under tapetet. Hele indretningen emmer stadig af nostalgi og en tid, der aldrig forgår.

Ruth drev Hos Ingeborg i 33 år, indtil Jan overtog stedet i 2019.

Historien er lang, detaljeret og spændende og unik og Jan formidler gerne et stykke historie om stedet, mens han går rundt mellem borderne.

"Hos Ingeborg" i Esbjerg: Dansk guld med mangfoldighed og kærlighed på menuen
Baren er præcis som den skal være. Foto: MigogEsbjerg

Kærlighed til maden og gæsterne

Her findes ingen “takeaway” – det hedder “mad ud af huset.”

“Når mine gæster ringer og spørger: ‘Jan, kan du klare to af de retter, vi fik som takeaway i går?’ så må jeg forklare dem: ‘Det hedder ikke takeaway her. Det er mad ud af huset, og det kan I lige så godt lære,'” griner Jan.

Maden er ægte dansk, lavet fra bunden og fyldt med kærlighed.

Hver dag gæster mellem 150 og 200 mennesker stedet. Mange vender tilbage flere gange om ugen.

Jan vægter kvalitet og nærvær højt.

“Det handler om at være til stede og lave det, man er glad for. Jeg har taget et valg og leverer kvalitet og kærlighed til vores gæster, når jeg er her,” forklarer Jan.

Jan Sinnbeck er 62 år og har drevet Hos Ingeborg i seks år. Han er gift med Anette, og de fejrer 40 års bryllupsdag i maj. Anette hjælper til tre gange om ugen i dagligstuen.

Det her er kvalitet, der er unik, det er dansk guld, i den findeste form, der fortjener opmærksom og respekt.

"Hos Ingeborg" i Esbjerg: Dansk guld med mangfoldighed og kærlighed på menuen
Den ER en af de bedste bøfsandwich. Kombinationer spiller og sovsen kan spises med ske. Foto: MigogEsbjerg

Kvalitet og nærvær uden kompromis

“Alt er lavet fra bunden med friske råvarer og en stor portion kærlighed, fordi det er vigtigt,” fortæller Jan og Anette.

Sylten er tilberedt med stjerneanis og laurbærblade, og isen laver de også selv. Chokoladesaucen til banansplitten er Anettes egen opskrift.

“Og det er præcis sådan, det skal være. Hjemmelavet og med smagen af alt det, vi står for,” siger Jan.

Ingen går sultne hjem fra Hos Ingeborg. Portionerne er store, varme og veltilberedte. Hvis nogen mangler en ekstra kartoffel til dagens ret, står Jan klar.

“Der skal ikke mangle noget hos vores gæster. Hvis de mangler en ekstra kartoffel til det sidste sovs på tallerkenen, så skal de da have det. Det er vigtigt for mig.”

Noget gør de rigtigt “Hos Ingeborg”

Hos Hos Ingeborg er der ingen fancy markedsføring. Mund-til-mund-metoden fungerer bedst. Det er sådan, gæsterne ved de findes.

Jan driver stedet med masser af kærlighed og ingen markedsføring.

Hjemmesiden bliver passet af Willy på 74 år, som hver morgen sender nyhedsbrevet om dagens ret til 2.500 abonnenter.

“Jeg har intet med hjemmesiden at gøre. Det styrer Willy med hård hånd. Det er hyggeligt, at folk stadig gerne vil have lidt god service,” smiler Jan.

"Hos Ingeborg" i Esbjerg: Dansk guld med mangfoldighed og kærlighed på menuen
Som kunderne betegner Hos Ingeborg i en bog i dagligstuen. Foto: MigogEsbjerg

Et sted fyldt med tradition og nærvær

Den mest populære ret?

“Dagens ret – vores gæster elsker den,” siger Jan stolt.

Dagens ret koster 100 kroner, så alle kan være med og blive mætte.

“Maden er omdrejningspunktet her. Derfor kommer folk igen – første, anden og tyvende gang.”

Jan er værten, der styrer gulvet og køkkenet med fuldt overblik. Han elsker sit arbejde og glæden ved at gøre andre glade.

“Det bedste, vi kan give vores gæster, er en oplevelse og en service, der er lavet med hjertet, det er nærvær og guldet vi samler på,” forklarer Jan.

Hvis Jan kan få nogen til at smile mindst én gang om dagen, føler han, at det hele er det værd.

"Hos Ingeborg" i Esbjerg: Dansk guld med mangfoldighed og kærlighed på menuen
Små skatte står rundt omkring i dagligstuen, som har stor betydning og værdi for Jan. Foto: MigogEsbjerg

En perle i hjertet af Esbjerg

I restauranten Hos Ingeborg mødes generationer for at nyde retter, der har været en del af Danmarks madtradition i årtier.

Her skabes minder over måltider, og kærligheden til dansk mad lever videre blandt smil, glæde, røde duge og tung dansk hygge.

“Jeg plejer at sige, at hvis nogen kommer ind med beskidte sko, så henter jeg støvsugeren og stiller den foran dem. Så kan de selv fjerne skidt på gulvet,” griner Jan.

Det her er ægte. Jan er stolt af sit arbejde og stedet, og han er stolt af personalet, gæsterne og maden. 

Næste gang du besøger Esbjergs centrum og længes efter ægte autentisk dansk mad, et smil, et snak, en påmindelse om at livet skal leves og madens laves, som den blev lavet i gamle dage, så kig forbi Hos Ingeborg.

Her vil du blive budt velkommen med åbne arme og få serveret et måltid, du sent vil glemme.

“Hos Ingeborg, det er Jan… Et bord til tre, siger du? Ja, lige den dag kan jeg ikke. Så må I sidde udenfor,” griner Jan. “Ej, selvfølgelig – I skal være så velkomne,” slutter Jan, inden han går ud i sin dagligstue til kunderne.

Her vil du blive budt velkommen og få serveret et måltid, du sent glemmer, der smager af hjem.

Hos Ingeborg er en tidslomme fyldt med kærlighed, hvor mangfoldigheden trives og smilene er gratis.

Hvis du vil opleve ægte dansk mad, lavet med hjertet, så er der ingen vej udenom denne perle i hjertet Esbjerg.

Hvem: Hos Ingeborg

Hvor: Kongensgade 22, 6700 Esbjerg

Læs mere her

"Hos Ingeborg" i Esbjerg: Dansk guld med mangfoldighed og kærlighed på menuen
Foto: MigogEsbjerg

Del artikel


 


 


 


 


Udvalgte artikler

 


 


 


Top 3 i dag




 


 


 


 


 


 


Læs i kategorien

 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


Læs i kategorien