Nyhedsbrev

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til Esbjerg.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Esbjerg.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til nyhedsbrevet accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedsbrevet.

Jacobs roman bliver næste års storfilm: Mød forfatteren bag Esbjerg-krimien

Af Niklas Grønborg
Foto: MigogEsbejrg
Foto: MigogEsbejrg

Det er næppe gået mange esbjergenseres næse forbi, at der har været filmfolk i byen og på Fanø i denne uge.

Årsagen til tilstedeværelsen er, at Esbjerg danner ramme om en af næste års storfilm ‘Rejseholdet – det første mord’, der har Alex Høgh Andersen, Mathilde Arcel og Nicolai Kopernikus i hovedrollerne.

Det er Nordisk Film, som står bag bag filmen, og den er baseret på bogen ’Den yderste grænse’, der er skrevet af den esbjergensiske forfatter Jacob Jonia.

’Den yderste grænse’ er Jacob Jonias første krimiroman, og den udkom i 2023.

I løbet af ugen har Jacob Jonia også været med på settet og set dele af filmen blive til virkelighed.

“Jeg fik faktisk tillusket mig en lille statistrolle i filmen”, siger Jacob Jonia.

Stor research

Ifølge Jacob Jonia har det været en mangeårig drøm at skrive en krimi, og nogle af ideerne til bogen stammer helt tilbage fra 1990’erne.

“Jeg havde skrevet en krimi af flere omgange. Første gang var i 1990’erne, og jeg var nået langt, men den historie fungerede ikke rigtigt. Den foregik i en parallel by til Esbjerg, der hedder Vesterhavn, men det fungerede ikke, og jeg havde egentlig lagt det væk og opgivet det i lang tid. Men så så jeg på DR en dokumentar om det første rejsehold og lederen af holdet. Jeg begyndte at google rejseholdet og fandt ud af, at det opstod i 1920’erne og kunne se, at historen passede til mine ideer”, siger Jacob Jonia.

Bogen foregår i 1927, hvor man følger den ambitiøse politimand Otto Himmelstrup, der er en rigtig historisk person.

Selve historien er fiktiv, men Jacob Jonia har brugt lang tid på at researche forholdene i 1920’erne.

Jacobs roman bliver næste års storfilm: Mød forfatteren bag Esbjerg-krimien

“Jeg har haft en del kontakt til Politimuseet, der kunne hjælpe med en del af det politihistoriske. Hvad kunne man gøre med telefoner dengang? Jeg var godt klar over, at de selvfølgelig ikke havde mobiler, men hvordan fungerede det? Hvor udbredt var det at have en telefon, og hvor let kunne man få fat adgang til en?”, siger Jacob Jonia og fortsætter:

“Der er også en klassisk krimiting, at når politifolkene har været ude på en opgave, så sidder de og snakker sammen i bilen bagefter. Det havde jeg også lavet nogle fede scener med, men jeg fik at vide, at man ikke kunne tale sammen i bilen. Det larmede simpelthen for meget”.

’Den yderste grænse’ udkom sidste år, og tidligere i år udkom opfølgeren ‘Dansen om gulvkalven’. Næste år kommer tredje bog i rækken  ’Troldmanden’.

Esbjerg danner rammen

Jacob Jonia er født og opvokset i Esbjerg, og det er heller ikke tilfældigt, at det lige netop er Esbjerg, som danner rammen i den første bog.

“Jeg er fra Esbjerg, så jeg tænkte, det var sikkert nemmere, når jeg ved, hvor tingene ligger, men det var det så ikke, fordi jeg skulle til at lære det hele om. For eksempel troede jeg, at Hjerting var der, hvor de rige boede, men det var det ikke dengang.Det var mere Havnegade, Englandsgade og Kongensgade”, siger Jacob Jonia.

I 1920’erne var Esbjerg en meget anderledes by end den, vi kender idag. I modsætning til de øvrige store byer i Danmark er Esbjerg ikke en gammel købstad.

Til gengæld voksede den hurtigt især omkring industrihavnen.

“Forskellen på rig og fattig var ret stor. Det vil sige, at dem, der havde penge, havde rigtig mange penge. Så lige pludselig var scenen sat med de rige og de fattige og Esbjerg som den nye by. Det var det, jeg havde manglet i alle de andre versioner, kunne jeg mærke. Det sociale setup, som var engang”, fortæller Jacob Jonia.

Og selvom historien foregår for næsten 100 år siden, vil der være dele, som Esbjergensere kan genkende. Samtidig får man et billede af, hvordan Esbjerg udviklede sig som by i en omskiftelig periode i danmarkshistorien.

“Esbjerg var en relativt lille by, som var ved at vokse sig stor. Det hele var meget koncentreret. Det hele lå indenfor få 100 meter, hvor politistationen lå på Torvet, og borgmesteren boede lige bagved. Tobaksfabrikken spiller også en stor rolle i bogen”, siger Jacob Jonia.

Ideer bliver virkelige

Det var sidste år, at Jacob Jonia første gang hørte, at der var interesse for at lave ’Den yderste grænse’ som film.

Dog havde han i første omgang svært ved at tro på, at det faktisk kunne blive en realitet.

“Forlagene sender altid deres kataloger rundt til filmselskaberne, og så beder de nogle gange om at få en bog tilsendt. Det vidste jeg godt, de havde gjort med min bog, men jeg tænkte, det er fint. Jeg har hørt så mange historier om filmprojekter, der ikke er blevet til noget, så jeg synes bare, det var fint, at de gad at læse den. Så havde vi et online møde i 2023, hvor jeg kunne forstå, at der var seriøs interesse”, siger Jacob Jonia.

Selvom interessen for filmprojektet tog til, var han fortsat bare glad for, at nogen var interesseret i bogen og havde forstået, hvad han ville med den.

Men til sidst var der en kontrakt, og filmoptagelserne kunne begynde med det stjernespækkede cast.

Ifølge Jacob Jonia har han haft enkelte møder med folkene bag filmen, og han kan mærke, at de har forstået bogen. Hvordan de vil ændre i fortællingen for at få det til at fungere på fil, vil Jacob Jonia ikke blande sig i.

Jacobs roman bliver næste års storfilm: Mød forfatteren bag Esbjerg-krimien
Foto: Łukasz Bąk

Det er Christoffer Boe, der instruerer filmen, og han har skrevet manuskriptet sammen med Lasse Kyed Rasmussen. Det er en begejstret instruktør, der tidligere har udtalt følgende om filmen:

“Lad mig bare være ærlig – jeg elsker krimien! Når den er bedst, er den et spejl på vores mørke samtid i et dragende og manipulerende spil, som vi elsker at blive forført af. Der ligger en helt elementær spændende historie og venter på at blive fortalt om Rejseholdets begyndelse, og hvordan de blev Danmarks svar på FBI, og dermed opnåede en næsten mytologisk status blandt mange danskere. Og mest centralt i dette står selvfølgelig vores hovedperson – Otto Himmelstrup. En fascinerende og kompleks karakter, som kæmper med fortidens smerte i et desperat forsøg på at forhindre fremtidens ugerninger. Han VIL fange de skyldige – og i processen kommer vi tæt på skabelsen af den moderne kriminalefterforskning. På den måde befinder vi os i ursuppen – hvorfra alt det, vi kender så godt, er opstået”, sagde Christoffer Boe.

En stor del af filmen er optaget i Polen, men i den her uge har filmholdet været i Esbjerg og på Fanø for at filme.

I den forbindelse har Jacob Jonia også været med på optagelserne og set de tanker og ideer, han har haft i sit hoved, blive til virkelighed.

“Det har været ret vildt at opleve, hvordan de ideer og personer, jeg har haft inde i mit hoved, at de pludselige er virkelige, og handlingen bliver spillet foran mig. Pludselig var jeg selv en del af det, jeg har tænkt. Det var specielt og meget meget syret. Det var lidt ligesom at gå rundt i sit eget personligt Disneyland, hvor alt var lavet efter ens eget hoved”, siger Jacob Jonia.

Efter planen får ‘Rejseholdet – det første mord’ premiere til september næste år.

Derudover bliver Jacob Jonias tredje bog i serien om Otto Himmelstrup også lanceret næste år.

Del artikel


Top 3 i dag




 


 


 


 


Udvalgte artikler

 


 


 


Læs i kategorien

 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


Læs i kategorien