Jørn cyklede sig til OL-bronze i Montreal: Fire år tidligere var han helt tæt på massakre
Lørdag går det løs til OL i Paris, når mændenes landevejsløb afvikles. Danmark har en lang og stolt cykeltradition på både landevej og bane, og der er høstet mange medaljer til Danmark på de to hjul i årenes løb.
En af dem, som vandt en medalje for Danmark, er Jørn Lund. Han bor i Andrup, og i 1976 var han med til at vinde en bronzemedalje til Danmark ved OL i Montreal.
“Det var en kæmpe oplevelse, og noget jeg altid vil mindes med stolthed”, fortæller Jørn Lund.
Det var i disciplinen holdløb på landevej, at Jørn Lund vandt bronze sammen med Jørgen Emil Hansen, Gert Frank og Verner Blaudzun. I 1969 var han også med til at vinde sølv ved VM i 100 kilometer holdløb på landevej.
Mænd med maskingevær
Montreal var ikke det eneste OL, Jørn Lund deltog i. Fire år forinden ved OL i München var Jørn Lund også kvalificeret, men her er det nogle helt andre minder, der toner frem.
OL i 1972 i München vil altid blive husket for den massakre, der skete, hvor den palæstinensiske terrororganisation Sorte September tog israelske atleter som gidsler. 11 israelere blev dræbt i forbindelse med gidseltagningen.
Mens gidseltagningen fandt sted, befandt Jørn Lund sig i Den Olympiske By og kunne se, at noget var galt.
“I München boede vi overfor, og vi kunne kigge over og se, at der gik maskerede mænd med maskingeværer, men vi vidste ikke, hvad der foregik, og vi fik ikke noget at vide. Vi havde på fornemmelsen, at noget var galt. Det var først, da de var fløjet ud, at vi fik at vide, hvad der var sket”, siger Jørn Lund.
Jørn Lund og det danske hold fik en 11. plads i München, men det er gidseltagningen, som satte det største aftryk på det OL.
“Det påvirkede os atleter meget, og jeg tror stadig, der er mange, der er påvirket af det i dag”, siger Jørn Lund.
På medaljeskamlen i Montreal
Fire år senere var Jørn Lund og det danske hold igen at finde ved OL. Denne gang var værtsbyen Montreal i Canada, og her var der ikke ydre omstændigheder, som satte deres præg på begivenhederne. Derfor er det de sportslige præstationer, som står klarest for Jørn Lund fra legene i Canada.
“I Canada var der et sikkerhedsopbud som aldrig før. Alt blev undersøgt, og der var bevogtning på overalt”, siger Jørn Lund.
Igen var Jørn Lund en del af det danske cykelhold på landevejene. Danmark var ikke spået de store chancer, men alligevel lykkedes det de fire danskere at vinde en bronzemedalje.
“Der var nogle store lande som Sovietunionen, Polen og Østtyskland, der var rigtig gode. Men vi havde gode ben den dag og kørte rigtig godt, og det var nok til at vinde en bronzemedalje”, siger Jørn Lund.
Efterfølgende blev rytterne inviteret ned på et dansk-fransk fragtskib, der lå til i Montreal. Her blev der serveret dansk middag, og medaljen blev fejret på behørig vis. Ifølge Jørn Lund var det rart at fejre medaljen med dansk mad, som rytterne ikke havde fået i lang tid efter flere uger i Canada.
OL i Montreal var i øvrigt en af Jørn Lunds sidste bedrifter i hans aktive cykelkarriere. Senere samme år stoppede han nemlig med at køre løb.
Fik Dick Fosburys kasket
Selvom det er 52 år siden, at Jørn Lund vandt bronze til OL, står minderne fra den aktive karriere stadig lysende klart. Jørn Lund har i flere år været aktivt medlem i den danske olympiske forening, som også har givet mange store oplevelser.
Han husker især et møde med den legendariske amerikanske atlet Dick Fosbury, der ved OL i 1968 revolutionerede højdespring. Som den første nogensinde hoppede han over stangen med ryggen mod stangen og vandt med lang afstand til sine nærmeste konkurrenter. Det er samme teknik, som stadig bruges blandt højdespringere i dag, og den har fået navnet The Fosbury Flop.
“Jeg var til et arrangement med den Olympiske Forening, hvor jeg mødte Dick Fosbury. Han var med i den amerikanske forening, og han gav mig sin egen OL-kasket. Mig bekendt er der ikke andre i Danmark, der har den”, fortæller Jørn Lund, mens han viser kasketten frem.
Udover at møde andre store sportslegender har tiden på cyklen også kastet mange venskaber af sig verden over. Jørn Lund har stadig kontakt til flere danske og udenlandske atleter, han blandt andet har mødt til OL.
Desuden lever han stadig et aktivt liv. Han cykler tre-fire gange om ugen og kører på forskellige hold. I august fylder han 80 år, men glæden og passionen for sport er stadig den samme.
Derfor følger han også de igangværende Olympiske Lege og håber på metal til de danske cykelryttere.
“Jeg tror, vi har gode chancer på både landevej og især på banecykling. Vi har nogle dygtige ryttere, og vi plejer at få medaljer, så det, tror jeg helt bestemt, sker igen”, siger Jørn Lund.