Kæmpe nyhed: Regeringen godkender fuld lægeuddannelse i Esbjerg
Der er mangel på læger på landsplan, og derfor skal der uddannes flere.
Fremover skal det blandt andet ske i Esbjerg.
Siden 2022 har kandidatuddannelsen på medicinstudiet ligget på Syddansk Universitet i Esbjerg, men fra september 2026 kan fremtidens læger tage hele uddannelsen i Esbjerg på fem år.
“Det er en fantastisk nyhed, og det er noget, vi har kæmpet for i lang tid. Så det er rigtig dejligt, at vi studerende fremover kan tage hele uddannelsen her i Esbjerg.
Forhåbentligt kommer det både Esbjerg til gode som studieby, og der kommer flere læger til området”, siger borgmester Jesper Frost Rasmussen til MigogEsbjerg (V).
Hele uddannelsen kommer som led i regeringens ønske om at sikre lægedækning til hele landet.
Derfor håber Jesper Frost Rasmussen også, at de læger, der i fremtiden bliver uddannet i Esbjerg, vil blive i området.
“Vi håber selvfølgelig på, at det hjælpe på lægemanglen, og chancen er større, fordi de forhåbenlig gerne vil blive tæt på, hvor de er uddannet”, siger Jesper Frost Rasmussen.
Af regereringens udspil fremgår det, at når læger skal finde arbejde, sker det ofte, at lægerne finder arbejde tæt på det universitet, hvor de blev uddannet. Dermed vurderes der at være et potentiale i at uddanne læger tæt på de områder, hvor lægebehovet er størst.
Udover Esbjerg får hele lægeuddannelsen stiger antallet af studiepladser også.
I dag uddannes 30 fra kandidaten i medicin, men fremover vil 50 læger uddannes fra Esbjerg årligt.
Med den nye bacheloruddannelse i Esbjerg øges det samlede antal bachelorpladser på medicinuddannelsen i Region Syddanmark med 15 procent.
Stor begejstring
Det er SDU, der har medicinuddannelsen i Esbjerg. Her er begejstringen også stor over, at der fremover kan uddannes flere læger i Esbjerg. Det fortæller Jens Ringsmose, der er rektor på Syddansk Universitet i en pressemeddelelse.
“En ny bacheloruddannelse i medicin er et stort skridt for SDU i Esbjerg. Det understøtter, at flere læger uddannes tættere på de områder, hvor der er mest brug for dem. På SDU stræber vi hver dag efter at skabe den højeste kvalitet inden for forskning og uddannelser. Det gør vi, fordi det skaber værdi for og med samfundet – og fordi det er selve universitetets kerneopgave”, siger Jens Ringsmose og fortsætter:
“Medicinuddannelsen i Esbjerg har vist sig at være en succes og understreger SDU’s regionale forankring i Region Syddanmark. Det er en glæde, at denne forankring nu styrkes yderligere med meldingen om, at man nu får muligheden for at tage hele sin lægeuddannelse i både Sydjylland og Odense.”
Den begejstring deler Education Esbjerg.
“Først og fremmest skal der lyde en stor tak til regeringen og indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde for reformudspillet og en perfekt forlængelse af landdistriktsudspillet med forøgelsen af antallet af studiepladser på kandidatuddannelsen. Det er et fantastisk skridt fremad, at Esbjerg nu får en komplet lægeuddannelse. Med oprettelsen af bacheloruddannelsen i medicin kan vi nu uddanne læger fra start til slut i byen og har dermed fuldendt fødekæden. Vi glæder os meget til at tage imod de mange nye studerende fra 2025”, siger Lone Saaby, der er direktør i Education Esbjerg.