Kom med til indvielse i Guldager: Jernalderlandsbyen tager dig 2.000 år tilbage
Siden 1971 har Jernalderlandsbyen i Guldager haft besøg af mange skolebørn. De har enten været på dagstur eller været der over flere dage og overnattet i shelters.
Husene er rekonstruerede, så man får et indblik i, hvordan det var at leve for 2.000 år siden.
Jernaldergården i Guldager var med tiden blevet angrebet af råd og borebiller, men nu er den blevet restaureret og står i allerbedste jernalderstil.
Til indvielsen af Jernaldergården fik vi oplevelsen af det oldgamle indvielsesritual, hvor smeden Thorbjørn og den kloge kone Gunhild var til stede for at guide Jakob Lose, der er formand for Kultur- og Fritidsudvalget i Esbjerg Kommune.
Myrthues jernalderlandsby
Det er ofte skoleelever, der besøger jernalderlandsbyen, og gennem 50 år har jernalderlandsbyen i Guldager taget børn tilbage til jernalderen. I jernalderlandsbyen har de nemlig gjort det så virkelighedstro som overhovedet muligt. Børnene får andet tøj på – som de havde dengang – de skal grutte mel, lave brændenældesuppe, ofre til guderne, fælde træer og sørge for, at byens dyr bliver lukket ud på græs.
Derudover får de også prøvet deres håndværksevner, da man i jernalderen ikke havde alle de redskaber, som vi har i dag, og gennem “legen” får de besøgende også en masse historie med sig.
Til dagens indvielse blev vi taget godt imod af børnene fra 5.B fra Bryndum Skole.
Mens vi gik fra parkeringspladsen, fortalte de glædeligt om alle de oplevelser, de allerede har haft på jernaldergården i Guldager.
Da vi havde gået et stykke tid, kom vi frem til jernaldergården. Den er naturligvis bevogtet, og man skal bukke og sige “jeg kommer med fred”, før man får lov til at komme ind.
Heldigvis fik vi alle lov til at komme forbi, og vi kunne opleve området, der tager os tilbage til jernalderen.
Geder går rundt, og der er flere “værksteder”, hvor man blandt andet kan kløve brænde og slentre snor (en flettemetode).
Det er rigtig hyggeligt, men primitivt, som det selvfølgelig skal være.
“Her lugter rigtigt,” er der også en af gæsterne, der siger, og det er helt rigtigt. Lugten kan ikke forklares, men når man er der, føles det helt rigtigt og autentisk.
Læring igennem mennesker, steder og aktiviteter
Dorte Vind, der er leder af Myrthue, er virkelig glad for, at den “Ny Vestergård” står færdig. For da hun kom til som leder for Myrthue i 2020, var den daværende Vestergård helt faldefærdig. Så det har været en lang kamp for at nå dertil, hvor hun er i dag.
I hendes velkomsttale sagde hun blandt andet:
“94 procent af lærerne landet over mener, at det styrker klassens fællesskaber at komme ud og opleve og prøve tingene andre steder end i skolen. Det er via eksterne læringsmiljøer, man husker det, man lærer. Jeg har gentaget mig selv flere gange, men det er gennem mennesker, steder og aktiviteter, at læringen sætter sig fast. Man husker det bedre, når man er i miljøet, så der er en balance mellem mennesker, steder og aktiviteter.”
Da vi talte med børnene fra 5.B, var vi heller ikke i tvivl – de elsker at være derude, og når der skulle laves pligter, var de hurtige til at melde sig.
Til indvielsen var der både børnemjød og jernalderhåndmadder, som børnene stod og serverede.
Pligterne var meget opdelt i drenge- og pigeopgaver, for sådan var det dengang. Pigerne i køkkenet eller med at slentre snor, og drengene i marken og i værkstedet.
Men sikke et skønt sted, der gemmer sig ude i Guldager Plantage.
Udover jernalderlandsbyen har de også et område med geder, og man må gerne besøge stedet. Flere gange om året afholdes der også events derude.
Vi har taget en masse billeder fra indvielsen, som du kan se nedenfor.