Oase skal bekæmpe madspild: Gratis mad til esbjergenserne
Nu er der ikke længe til, at Esbjerg får sin nye MadOase, hvor det er muligt at hente en masse mad for en skilling.
Fredag den 17. maj klokken 16.00–17.00 (eller indtil der ikke er mere mad), åbner den op på Ribegade 5, 6700 Esbjerg, hvor Kirkens Korshærs varmestue er.
Her kan du fremover hente mad og drikkevarer, der ikke kan sælges i butikker på grund af skønhedsfejl, men som ellers intet fejler.
For hold da op, hvor er der meget mad, som bliver smidt ud generelt i Danmark.
Heldigvis er der ildsjæle som Rasmus Erichsen, CEO og stifter af Stop Spild Lokalt, der i 2016 havde den mission, at ingen skulle gå sulten i seng.
Eventyret startede
Hele eventyret startede i Korsør, da Rasmus var bare 17 år og gerne ville hjælpe trængte personer og familier i lokalsamfundet og samtidig mindske madspild.
Meget mad er sidenhen langet over diskene i Danmark, og der er hjulpet rigtig mange mennesker med ikke at gå sultne i seng.
I alt er der nu hele 34 MadOaser rundt om i Danmark.
Om du bor i Jylland, på Fyn, Sjælland eller på Bornholm, så er der en MadOase at finde.
Den i Esbjerg er deres nummer 34, og deres første lokale aftale med Netto er allerede på plads.
”Vi har udelukkende fået positive henvendelser på, at vi åbner og folk glæder sig”
citat Rasmus Erichsen
Hvad går MadOasen og Stop Spild Lokalt egentlig ud på?
Kort og godt, så tager de imod alt den mad, som er løbet på dato med ”bedst før”, alt det som er beskadiget, eller hvis der er en fejl på emballagen.
Altså alt det som normalt vil blive smidt ud i butikkerne, men som intet fejler.
De må ikke tage imod tilberedt mad, men alt der er pakket ind og stadig i god stand tager de imod.
Nationalt har de aftaler med Rema1000, Salling Group, Coop og Dagrofa.
Nu mangler de bare de lokale aftaler.
Selve konceptet er, at man møder op 15 minutter, før de åbner, og man trækker et tilfældigt nummer.
Så selvom du måske er den første, der ankommer på dagen, så kan du ikke være sikker på, at du er den første til at komme ind og vælge maden.
Det kommer an på, hvilket nummer du trækker.
For du må nemlig selv vælge imellem alt den mad, der er på dagen, så du er sikker på, at du får det, du kan lide og tåle.
Dog kan man ikke bare tømme et helt bord med for eksempel chips, sodavand eller nuppe alle pakkerne med avokado, for der skal være nok til alle, så det er om at finde grænsen, selvom det måske vil være fristende.
De opfordrer til, at man donerer et beløb for det mad, man får med hjem, så de har ressourcer til at drive det hele.
Men er pengepungen og maven tom, så behøver du ikke betale for noget af det, du får med hjem – alle maver skal jo mættes.
Åbningstiderne er ikke helt fastlagte endnu, så Rasmus Erichsen opfordrer til, at man holder øje på deres hjemmeside eller i deres gruppe på Facebook.
Frivillige er guld værd
Alle MadOaser rundt om i Danmark er drevet af frivillige.
De tæller nu 1300 frivillige på landsplan, og der er allerede 15, der har meldt sig som frivillige i Esbjerg.
”Alle skal være mere end velkommen til at komme forbi og se, hvad det er for noget, og de glæder sig til at tage imod Esbjergenserne”
Citat Rasmus Erichsen
Vil du være frivillig?
Så kan du kontakte dem inde på deres Facebookgruppe eller sende en mail til info@stopspildlokalt.dk