Nyhedsbrev

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til Esbjerg.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Esbjerg.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til nyhedsbrevet accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedsbrevet.

Manglende tilslutning: Landsby får ikke lokalvarme

Af Niklas Grønborg
Foto: DIN Forsyning
Foto: DIN Forsyning

I løbet af de sidste to måneder har det været op til boligejere og erhvervsvirksomheder Store Darum at afgøre, om de vil have deres egen lokale varmeløsning med DIN Forsynings hjælp.

Det samme gør sig gældende for Horne i Varde Kommune, men nu står det klart, at ingen af de to lokalvarmeprojekter kan realiseres, oplyser DIN Forsyning i en pressemeddelelse.

”Potentialet er der. Bolden lå perfekt placeret foran målet, og så er det selvfølgelig bundærgerligt, at lokalsamfundene ikke var klar til at skyde bolden i mål.”

Sådan lyder det fra Eric Lauridsen, afdelingsleder i Projekt Vand & Varme i DIN Forsyning, efter det er blevet klart, at tilslutningen ikke når op på de nødvendige 70 % i hverken Horne eller Store Darum.

Helt præcist har projektet i Store Darum kun opnået 22 procent tilslutning, og i Horne har det opnået 42 procent tilslutning. Det er ikke nok til, at projekterne kan hænge sammen økonomisk, og derfor har DIN Forsyning nu må lukke begge projekter ned.

Grunden til, at de to byer i første omgang har fået tilbudt en lokal varmeløsning, skal findes i henholdsvis Esbjerg og Varde kommuners strategiske varmeplaner. Her er de to byer udpeget som områder med potentiale for at etablere en fælles fjernvarmeløsning.

På den baggrund har DIN Forsyning Lokalvarme siden 2022 været i gang med at undersøge mulighederne med hjælp fra lokale arbejdsgrupper. Et af selskabets store fokusområder på varmeforsyningsområdet er nemlig at bidrage til at opnå en bæredygtig, fossilfri varmeforsyning i selskabets to ejerkommuner.

Flere årsager

Grundene til den manglende opbakning til lokalvarmen kan være mange. Eric Lauridsen, som har arbejdet med varmeforsyning i 30 år, har et bud på, hvad de to primære årsager kan være.

”Meget tyder på, at den nuværende lave gaspris påvirker folks vilje til at skifte til en løsning som den, vi har tilbudt Horne og Store Darum. Jeg tror også, at manglen på en klar politisk udmelding om en slutdato for brugen af gas og olie til opvarmning af danskernes boliger spiller ind. Det er desværre et generelt billede, der tegner sig på tværs af landet – at det er svært at få opbakning ude i lokalsamfundene,” siger Eric Lauridsen.

I Store Darum ærgrer tovholder for den lokale arbejdsgruppe Jørgen Jensen sig over, at tilslutningen er var større.

”Tilslutningsprocenten på 22 % taler jo sit eget tydelige sprog. Vi må bare erkende, at med de nuværende forhold, hvor gassen er kommet ned i pris, og staten ikke har sat en slutdato for anvendelsen af gas til boligopvarmning, så har lokalvarmeprojekterne svære vilkår. Selvom det er meget ærgerligt, må vi konstatere, at løbet er kørt for nuværende”, siger Jørgen Jensen.

Det er nu op til kommunerne Varde og Esbjerg at beslutte, hvordan de to byer skal forsynes med varme i fremtiden.

”Den indsats, det kræver at få projekterne frem til den fase, de er i nu, er den samme uanset, om de bliver til noget eller ej. Og vi havde virkelig håbet, at den fælles indsats kunne få os et skridt nærmere en mere bæredygtig varmeforsyning i vores område. Men det må vi desværre sande, at den ikke gjorde i denne omgang”, siger Eric Lauridsen.

Del artikel


Top 3 i dag




 


 


 


 


Udvalgte artikler

 


 


 


Læs i kategorien

 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


Læs i kategorien