Mød Ines og Ines: De to portugisere der har fyret op under Esbjergs studieliv
For nyligt blev der for første gang afholdt E.1 Awards i Esbjerg, hvor alle byens uddannelsesinstitutioner var gået sammen om at hylde og hædre de studerende.
Til Awardshowet blev der også uddelt en trivselspris til studerende, der har gjort en ekstra indsats for at øge trivslen for de medstuderende.
Vinderen blev de to portugisiske SDU-studerende Ines De Fatima Arsenio og Ines De Castro Sousa Cabral Mendes, som henholdsvis læser Sport og Event Management og Marketing, Social Media og Digitalisering.
De to portugisere har tilbragt cirka 1,5 år i Esbjerg, og de har ikke siddet stille, siden de er kommet.
Der er blev arrangeret et hav af events, startet en podcast og en masse andet for at forbedre tilværelsen for dem selv og de øvrige studerende i Esbjerg.
Svær begyndelse
Både Ines Arsenio og Ines Mendes kommer fra den portugisiske hovedstad Lisabon. Det var også her de to mødte hindanden på universitetet i Lisabon.
Begge havde en drøm om at studere i udlandet og her stod Danmark højt på deres ønskeliste.
“Jeg tror, vi begge havde en fascination af Danmark. Vi har altid joket med at sige, at for os var det ikke den amerikanske drøm, det var den danske drøm. Det gjorde sig gældende i forhold til den skandinaviske livsstil, og mange i den sydlige del af Europa kigger nordpå og tænker, wow alting virker, der er gratis uddannelse, busserne kører til tiden osv.”, siger Ines Mendes.
Det endte med, at de tog springet og rejste til Danmark, og begge endte i Esbjerg.
“Vi kendte ikke Esbjerg på forhånd. Inden talte vi med nogle danskere fra København, og de var lidt overrasket, da de hørte, at vi skulle til Esbjerg. Da vi kom til Esbjerg var vi lidt hmm, det er lidt mindre, end vi troede. Vi er fra Lissabon og vant til en storby med masser af aktivitet, og det var meget anderledes her”, siger Ines Arsenio.
Det var en stor omvæltning at komme til Esbjerg.
Når man er vant til Lisabons pulserende byliv med musik, caféer og generelt en masse at lave, så var det svært pludselig at være i en kold og vindblæst dansk havneby.
“Det første stykke tid græd vi en del, fordi vi vidste ikke, hvad vi skulle lave, og vi var tæt på at tage hjem igen. Heldigvis havde vi hinanden”, siger Ines Mendes.
Tog skeen i den anden hånd
Mens de to kvinder var fortvivlede over deres nye tilværelse i Esbjerg, tog de en fælles beslutning. De ville selv gøre et forsøg på at skabe den forandring, de søgte.
“Jeg tror, vi var enige om, at vi var nødt til selv at prøve at gøre noget for at ændre situationen, så vi ændrede vores indstilling, hvor vi sagde, vi skal være her to år, så vi kan ligeså godt få det bedste ud af det. Så vi begyndte med en masse initiativer til events, vi savnede hjemmefra. Vi kan begge rigtig godt lide musik, så det var især i forhold til musik, vi forsøgte”, siger Ines Mendes.
Det blev startskuddet til, at de to portugisere gik initiativrigt til tilværelsen og prøvede at skabe alt det, de godt kunne tænke sig.
“Vi har holdt en masse events. Generelt har vi mange idéer, og det er langt fra alle, som bliver til noget, men vi har lige haft et stort musikevent i Huset, hvor omkring 300 kom. Det er den største, vi har holdt. Vi har også lavet café for studernede, hvor man kan mødes og snakke eller bare slappe af, og vi har holdt nogle mindre fester på universitetet”, siger Ines Mendes.
Ifølge Ines og Ines har de et hav af idéer, og det er langt fra alle, der bliver til noget.
“Det er ikke alle initiativer, der er en succes, men når det for eksempel lykkes at samle 300 glade mennesker, så er det hele arbejdet værd”, siger Ines Arsenio.
Og det er ikke kun de to kvinder, der har haft glæde af deres initiativrige tilgang.
De øvrige studerende på SDU og i Esbjerg har været glade for de mange initiativer. Det gælder især de øvrige udenlandske studerende, som har taget initiativerne til sig.
“Vi vil gerne have flere danske studerende med, og de er også begyndt at komme, men de har lige skullet se det hele an”, siger Ines Arsenio.
Begge kvinder nævner også deres fælles venskab som en af nøglerne til, at livet i Esbjerg gik fra at være trist til opløftende.
“Da vi mødte hinanden klikkede vi hurtigt med hinanden, og vi laver meget sammen. Vi har forskellige styrker og svagheder, og det gør, at vi arbejder godt sammen, fordi vi kan noget forskelligt. Og så er det bare sjovt, fordi vi begge hedder Ines. Det er lidt et brandnavn Ines og Ines“, griner Ines Mendes.
Der er muligheder i Esbjerg
Selvom det ikke var kærlighed ved første blik, da de blev introduceret til Esbjerg, så har Danmarks femte største by groet på Ines Arsenio og Ines Mendes.
“Der er rigtig mange muligheder i Esbjerg. Når vi kommer med vores ideer, så er der altid nogen klar til at hjælpe til at få det til at ske”, siger Ines Mendes.
I den forbindelse fremhæver de både SDU, men især også Education Esbjerg, som altid står klar til at hjælpe.
For eksempel fik de to portugisere på et tidspunkt en idé om at starte en podcast om livet som udenlandsstuderende i Esbjerg.
“Det er også gået op for os, at der er virkelig meget musik i Esbjerg, og vi er blæst helt bagover musikscenen i Esbjerg. Der er virkelig mange, der godt kan lide musik, så det er fantastisk, at vi har kunnet lave nogle events, der sætter fokus på det”, siger Ines Arsenio.
Samtidig takker de Education Esbjerg for at give dem mulighed for at skabe så meget for de studerende i Esbjerg.
“Education Esbjerg har været en stor hjælp. Vi har altid kunnet banke på deres dør og spurgt, om vi kan gøre det ene og det andet. Nogle gange siger de, okay, I er skøre, men de har altid lyttet til vores idéer, og de har støttet os så meget. Både Kenneth, Thomas og Mathias har været en stor hjælp”, siger Ines Mendes.
Meget taknemmelige
Begge kvinder har stadig et halvt år tilbage af deres studier i Esbjerg.
De har ikke tænkt sig at sidde på den lade side de resterende måneder. Allerede nu har de planer og events, der kommer til at ske i foråret, og folk i Esbjerg kan godt glæde sig.
Og det er ikke gået ubemærket hen, at Ines og Ines har tændt op under Esbjergs studieliv.
For nyligt fik de den nye trivselspris ved E.1 award, og de er de første nogensinde til at modtage den.
“Det betyder rigtig meget for os. Vi har brugt mange kræfter, og det er langt fra alt, der er lykkedes for os, men de ting, der er lykkedes har været helt utrolige, så det er rigtig rart, at vi får den anerkendelse”, siger Ines Mendes.
Begge kvinder takker alle i omkring studielivet i Esbjerg som har bidraget til at deres ideer kunne blive virkelighed.