Nyhedsbrev

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til Esbjerg.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Esbjerg.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til nyhedsbrevet accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedsbrevet.

Nyt tiltag i Esbjerg skal få unge i job eller uddannelse: Pengebeløb skal hjælpe de unge

Af Niklas Grønborg

Mange unge står uden job eller uddannelse og har gjort det i en længere periode, og for nogen kan overgangen til job eller uddannelse være lang, svær eller uoverskuelig at løse alene.

Et nyt tiltag i Esbjerg Kommune skal hjælpe de unge på sporet. Sammen med kommunerne Holbæk, Køge og Roskilde er Esbjerg Kommune blevet en del af projektet Ungebudgetter. Det skriver kommunen i en pressemeddelelse.

Formålet med Ungebudgetter er at bringe modtagere af uddannelseshjælp i uddannelse og beskæftigelse. Den unge får stillet et borgerbudget på op til 25.000 kroner til rådighed og støttes af en sagsbehandler i at anvende midlerne. I dialog med sagsbehandleren finder den unge ud af, hvordan vedkommende kan bruge midlerne på for eksempel køb af et kørekort, studiebøger, eller en computer, der kan bruges til studiestart.

”Jeg er sikker på, at denne mulighed for selv at kunne handle vil give de unge ny energi og hjælpe dem videre, og jeg er meget spændt på, hvad de unge vælger at bruge pengene til”, siger Jakob Lykke, formand for Social og Arbejdsmarkedsudvalget i Esbjerg Kommune.

Målgruppen for de borgerstyrede budgetter er 250 tilfældigt udvalgte unge mellem 18-29 år på tværs af de fire kommuner. Samtidig har de udvalgte været uden job og uddannelse i minimum 26 uger.

Gode erfaringer fra Aarhus

Ungebudgetter har tidligere kørt i Aarhus som pilotprojekt fra 2021 til 2023. Ifølge Esbjerg Kommune viste pilottesten lovende indikationer på positive forandringer, hvorefter byrådet i Aarhus Kommune besluttede at forankre indsatsen i en fireårig periode.

Projektet skal undersøge, hvilke positive forandringer de unge oplever, samt de samfundsøkonomiske effekter, som skabes via tilgangen. Det er Lind Foundation, der evaluerer projektet og undersøger blandt andet hvad effekten er, når initiativet afprøves i større skala.

”Efter gode resultater fra pilotprojektet i Aarhus Kommune udvider vi nu projektet i samarbejde med fire visionære kommuner. Det er et vigtigt strategisk fokus for os at være med til at afprøve nye løsninger på socialområdet og undersøge effekten, så vi kan understøtte offentlig udbredelse af det, der virker. Vi tror på, at varige forandringer opnås gennem medbestemmelse og de unges egen motivation for forandring. Vi ser derfor frem til at undersøge, om Ungebudgetter får flere unge i eller nærmere beskæftigelse eller uddannelse”, udtaler Jens Bruun, CEO i Lind Foundation.

Efter planen skal tiltaget køre i tre år. Der er bevilliget 4.375.000 kroner til projektet.

Del artikel

Andre læser også