Over 20 år og 1.100 afsnit: Mød legenden Bjarne Bay fra OnsdagsSporten
Hvis man bare interesserer sig lidt for alverdens former for sport, alt lige fra kampsport til dans, fodbold eller håndbold, så har man nok på et eller andet tidspunkt stødt på OnsdagsSporten, der uge efter uge kommer med ugens sportsnyheder.
Nyheder, hvor det er sportsudøverne selv, der er inde i studiet, direktører eller nogen, som ved meget om en given sportsgren.
OnsdagsSporten er blevet sendt på Kanal Syd i over 20 år, hvor der lægges vægt på de lokale sportshelte og op til Horsens, og hvor de bliver taget imod i studiet af Bjarne Bay, der får dem til at føle sig helt trygge inden optagelserne går i gang.
Vi har været på besøg i Bjarnes studie, som nu er rykket fra Gasværksgade i Esbjerg til Endrup. Bjarne sidder normalt til venstre i studiet, når man kommer ind, men i dagens anledning indtog vi den, og han kom over i den varme stol.
For nu har Bjarne i over tyve år stillet sportshelte alverdens spørgsmål, men hvem er Bjarne Bay egentlig?
Bjarne flyttede for kærligheden i 2005
Bjarne Bay er født i Hodsager, men i en alder af cirka 7-8 år flyttede han med sine forældre og sin bror til Bryndum i nærheden af Tarp. Som teenager flyttede han hjemmefra og til Esbjerg.
Han elsker Esbjerg som by. En tur igennem gågaden og nyde byens restauranter er noget af det, han sætter allermest pris på.
“Når man bor i Esbjerg har man det hele i nærheden, om det er strand, natur, gode caféer og restauranter, en hyggelig gågade og for ikke at glemme alle sportsmulighederne i byen. Førhen var jeg fast på Blue Water Arena, når EfB spillede, men nu følger jeg dem hjemme fra stuen. For er der noget, som ikke kan rykkes på, så er det EfB’s kampe. Jeg skal se alle, og det er uden undtagelse,” lyder det fra Bjarne, da vi var på besøg.
Der er ingen tvivl om, at Bjarne har Esbjerg i hjertet, men tilbage i sommeren 2005 blev hans hjerte åbnet op, og der blev gjort plads til en ny kærlighed.
Til et enkebal i Rødding, hvor han ellers plejede at være afsted med nogle kammerater, var han denne gang taget afsted selv. Og heldigvis for det, for det skulle vise sig, at hans livs kærlighed også var til stede. Efter at have danset og talt sammen det meste af aftenen blev der udvekslet telefonnumre, og derefter blev Birte Hede en del af Bjarnes liv.
Da hun en dag spurgte ham: “Bjarne, hvornår er du her hos mig hver dag?” Ja, så kunne Bjarne ikke længere blive i Esbjerg. Teltpælene blev rykket op, og en ny hverdag skulle begynde i Løgumkloster, og nu har de snart været sammen i tyve år.
Kan Bjarne blive starstruck?
Bjarne rundede de 70 år den 21. september i år, og med over tyve år på skærmen og over 1.100 afsnit af OnsdagsSporten, har han mødt en del sportsstjerner.
Vi kender godt selv, at man nogle gange kan blive lidt “paf” over at se en “man kender” eller har som sit idol, altså at man bliver starstruck. Men kan Bjarne det?
“I starten gjorde jeg, men det gør jeg ikke rigtig mere. Der var engang, hvor jeg mødte Michael Laudrup ude på Blue Water Arena. Brøndby spillede en Superliga-kamp mod EfB. Jeg spurgte deres pressechef, om jeg kunne få lov til at lave et kort interview med Michael Laudrup, der på daværende tidspunkt var cheftræner for Brøndby. Det måtte jeg gerne. Dér blev jeg lidt ramt af det; det var stort.
Men også i starten var jeg også lidt starstruck i forhold til Jesper Jensen og Lotte Haandbæk. Jeg har fulgt Lotte igennem mange, mange år, da hun spillede for Team Esbjerg, og det samme gør sig også gældende for Jesper Jensen, som jeg havde et rigtig godt samarbejde med i de 7 år, han var cheftræner hos Team Esbjerg.
I 2004 lavede jeg et portræt af Lotte Haandbæk og Jesper Jensen, hvor jeg besøgte dem i deres hjem i Esbjerg. På daværende tidspunkt arbejdede han hos Skjern Bank sideløbende med at spillede for Skjern Håndbold. I forbindelse med dette portræt var der et kort indslag med Sune Agerschou og Jan Leslie.
– Som studievært har jeg haft mange gode oplevelser med de gæster, jeg har haft i studiet – og jeg er meget glad for det netværk, jeg har den dag i dag,” fortæller Bjarne.
Alle afsnit på OnsdagsSporten starter ofte med et indslag om EfB, og man har fra EfBs side gennem alle årene været gode til at stille op til interviews. Det er Bjarne selv, der finder sine gæster til programmerne, og de unge talenter fra både Team Esbjerg HK og Esbjerg fB er også flittige til at stille op til interviews.
Det har ikke altid været lige nemt for Bjarne
Bjarne har altid kæmpet for at finde sin plads i tilværelsen. I folkeskolen var det ikke så rart. Hans skoleinspektør mente, at han både var tal- og ordblind, og han skulle derfor i en specialskole. Ikke et minde, Bjarne har de bedste minder fra.
“Jeg kom ud på specialskolen ved Grådybet. Dengang sagde man, at det var de dumme, der skulle derud. Min egen klasselærerinde på Bryndum Skole mente ikke, at jeg skulle derud, og tilbød også, at hun gerne ville hjælpe mig og nok skulle lære mig det. Men skoleinspektøren mente anderledes, og hvis der var et sted, hvor jeg ikke lærte noget, så var det i hjælpeklassen. For der følte jeg mig ikke godt tilpas, og blev jeg hverken bedre til at læse eller at regne.
I starten af 90’erne tog jeg på et højskoleophold på Brandbjerg Højskole, der ligger i naturskønne omgivelser ved Grejsdalen i nærheden af Vejle – og der fandt jeg ud af, at jeg var god til at holde foredrag. Dette højskoleophold gjorde, at jeg fik troen på mig selv.
Derefter søgte jeg job på flere forskellige arbejdspladser, og fik så et job på Borden Company A/S i Esbjerg. En virksomhed, der producerede tørmælk og sendte det til udlandet. Jeg startede på pakkeriet, men det fungerede ikke rigtigt for mig, så min chef kom heldigvis og spurgte mig, om jeg ville ovenpå og stable kasser. Et sted, hvor jeg kunne have min radio og passe mig selv, og det passede mig rigtig godt.
Jeg var ansat hos Borden Company A/S i fem år, men så skulle alt maskiniseres, og jeg blev fyret. Derefter kom jeg på kontanthjælp, men jeg har ild i røven og elsker at være i gang.
Så jeg tog ned på havnen i Esbjerg til rejefabrikken Nordic Esbjerg Seafood, hvor man arbejdede på skiftehold, og efter at jeg havde været på rejefabrikken fem gange for at søge om arbejde, blev jeg spurgt, om jeg ville have et arbejde, nu hvor jeg var så ihærdig. Det hele gik rigtig godt, indtil vi kom til industriferien, og vi skulle blive færdige. Alt gik hurtigt, og der skulle arbejdes stærkt, og de 50 kilo tunge kasser skulle flyttes.
Da jeg så tog en af rejekasserne, tabte jeg den, og det plejede jeg aldrig at gøre. Jeg valgte at arbejde videre, selvom det gjorde ondt i armen. Det skulle jeg aldrig have gjort, da det senere viste sig, jeg havde pådraget mig en varig muskelskade i min ene arm, så jeg ikke længere kunne have et fysisk belastende arbejde. Efter et års tid fik jeg tilkendt et fleksjob.
Jeg har altid elsket at følge med i sport, og da de i sin tid søgte en frivillig på Radio Charlie i Varde, var jeg så heldig at blive tilknyttet der. Senere så jeg også, at de søgte en frivillig på den lokale TV-station TV Alternativ i Danmarksgade, hvor de både lavede programmer om sport og kultur i lokalområdet, og efter et år blev jeg spurgt af min chef mig, om jeg ville lave et sportsprogram, som blev til OnsdagsSporten. Nu er der gået 22 år med det, og jeg håber, at jeg kan blive ved, indtil jeg er mindst 80 år,” smiler Bjarne.
Livet med OnsdagsSporten
Det er da sket nogle gange, at Bjarne er blevet genkendt.
“Der var engang inde på Blue Water Arena, hvor jeg går op ad tribunen, og pludselig så er der en stor drengeflok, der rejser sig op og råber “Det er ham fra OnsdagsSporten, hej!” – og jeg er da også blevet spurgt om en autograf en gang eller to. Det er da lidt sjovt,” fortæller Bjarne.
Når man siger OnsdagsSporten, så kan man ikke lade være med at sige Bjarne Bay. For man må sige, at Bjarne Bay ER OnsdagsSporten, og vi håber, at han bliver ved, til han mindst er 80 år, som han også selv ønsker. For så længe Bjarne er studievært på OnsdagsSporten, er vi sikre på at blive opdateret på lokalsporten i Esbjerg og omegn, og hvor til en hver tid kan få øget sin viden om al slags sport.
Siden han blev folkepensionist for 3 år siden, har Bjarne arbejdet som frivillig, da han slet ikke kan undvære sin yndlingsbeskæftigelse, som er at være studievært for OnsdagsSporten.
OnsdagsSporten har også en Facebookside, hvor man bl.a. kan se programoversigten for den kommende uge og se videoer fra ugeprogrammet og de enkeltstående interviews dagen efter ugeprogrammet er blevet sendt på Kanal Syd.
Derudover kan man også blive opdateret med de nyeste sportsnyheder fra de lokale sportsklubber fra Kanal Syds sendeområde og andre sportsnyheder.
Så længe Bjarne får sin kop kaffe hver morgen og et spil FIFA på sin Play Station hvor han sætter det bedste EfB hold, så er vi sikker på, at Bjarne og OnsdagsSporten går hånd i hånd.
Så tak til Bjarne for at holde os alle opdateret og for at føle os velkommen i hans studie.