Nyhedsbrev

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til Esbjerg.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Esbjerg.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til nyhedsbrevet accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedsbrevet.

Sidste af sin slags: Snart lukker ikonisk kraftvarmeværk i Esbjerg

Af Niklas Grønborg
Foto: Ørsted
Foto: Ørsted

Når man kommer sejlende til Esbjerg, er noget af det første man får øje på det kulfyrede kraftvarmeværk Esbjergværket. Men snart er det slut med at brænde fossile brandstoffer på Esbjergværket.

I en pressemeddelse oplyser Ørsted, som ejer værket, at det lukker 31. august.

Esbjergværket er Ørsteds sidste kulfyrede kraftvarmeværk, og herefter bliver selskabets energiproduktion stort set fossilfri.

”Nedlukningen af det sidste kulfyrede kraftvarmeværk markerer afslutningen på et kapitel i vores grønne omstilling. Esbjergværket har i mange år bidraget væsentligt til det danske energisystem ved at levere el og systemydelser til elnettet og fjernvarme til Esbjerg Kommune. De danske myndigheder pålagde os at fortsætte driften af Esbjergværket frem til den 31. august af hensyn til elforsyningssikkerheden”, siger Senior Vice President og chef for Ørsteds kraftværksforretning, Ole Thomsen, og fortsætter:

“Det har vi selvfølgelig efterkommet, men vi mener, at vi som samfund bør udfase brugen af gas, olie og kul så hurtigt som muligt. Med nedlukningen af kraftvarmeværket er vi godt på vej til at blive det første store energiselskab, der gennemfører en fuldstændig omstilling af energiproduktionen fra fossil energi til vedvarende energi.”

Vigtig milepæl

Årligt har kulforbruget ligget på ligget på cirka 500.000 tons på Esbjergværket. Det svarer til en CO2-udledning på ca. 1,2 millioner tons eller den årlige udledning fra ca. 600.000 biler i EU, der kører på fossile brændstoffer.

Ørsted har et mål om at opnå en grøn andel af energiproduktion på 99 procent i 2025, og her er lukningen af Esbjergværket sidste skridt på vejen.

Allerede nu har Ørsted reduceret sin emissionsintensitet fra scope 1- og 2-udledningen med 92 procent fra 2006 til 2023 og var det første energiselskab, der fik et videnskabeligt baseret mål om en netto-nuludledning. I

følge Ørsted er nedlukningen en vigtig milepæl, da selskabet har en målsætning om at reducere sin emissionsintensitet fra scope 1- og 2-udledningen med 98 procent inden udgangen af 2025.

Fremover vil elproduktionen blive dækket af andre kraftværker samt vindmølleparker og solcelleanlæg. Samtidig er det lokale forsyningsselskab i Esbjerg er i gang med at etablere en alternativ produktionskapacitet, der skal levere fjernvarme til Esbjerg Kommune.

De 50 medarbejdere, der arbejder på Esbjergværket, vil enten få en anden stilling i Ørsted, gå på pension eller blive opsagt.

Del artikel

Andre læser også