Nyhedsbrev

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til Esbjerg.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Esbjerg.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til nyhedsbrevet accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedsbrevet.

Succesfuldt tiltag: Første kursus for unge solstråler er gennemført

Af Camilla Thorenfeldt
Foto: Esbjerg Kommune
Foto: Esbjerg Kommune

Tilbage i august skrev MigogEsbjerg om at Esbjerg Kommune havde åbnet for en spændende mulighed for unge mellem 14 og 17 år, som søger et meningsfuldt fritidsjob.

På kommunens 17 plejehjem kan de unge nu blive en del af hverdagen og skabe glæde og nærvær hos beboerne.

Projektet, som er støttet af Claus Sørensen Fond med hele fem millioner kroner, har to klare formål. Det skal både styrke relationerne på tværs af generationer og samtidig give de unge lyst til at vælge en uddannelse inden for social- og sundhedsområdet.

Succesfuldt tiltag: Første kursus for unge solstråler er gennemført
Foto: Esbjerg kommune

Og som en del af forberedelsen deltager de unge i et kursus på SOSU-skolen i Esbjerg, hvor de bliver introduceret til arbejdet. Herefter får de støtte fra mentorer på plejehjemmene, som hjælper dem godt i gang med opgaverne.

I weekenden afholdt Fritid, Sundhed & Omsorg så det allerførste kursus for de unge solstråler, der arbejder på kommunens plejehjem.

Kurset har været en stor succes og så populært, at der allerede nu er unge på venteliste til det næste kursus.

Og det var 24 forventningsfulde unge mellem 14 og 17 år, der mødte ind på social- og sundhedsskolen i Esbjerg i weekenden.

Fælles for dem alle er, at de har valgt at bruge deres fritid på at gøre en forskel.

De er nemlig ansat som solstråler på kommunens plejehjem, hvor de er med til at sprede glæde og liv blandt beboerne, Esbjerg Kommune i en pressemeddelse.

Kursus med flere formål

Som solstråle i Esbjerg Kommune skal man deltage i et kursus, hvor man får mulighed for at møde andre unge, der også har valgt at arbejde som solstråler, og hvor man bliver præsenteret for forskellige faglige emner, der er relevante, når man arbejder inden for sundheds- og ældreområdet.

Det er emner som fx aldring, demens, kommunikation og professionel omsorg. 

Kurset er samtidig med til at give de unge solstråler et mere konkret billede af, hvad det vil sige at være elev på en social- og sundhedsuddannelse. 

Succesfuldt tiltag: Første kursus for unge solstråler er gennemført
Foto: Esbjerg kommune
Succesfuldt tiltag: Første kursus for unge solstråler er gennemført
Foto: Esbjerg Kommune

“Vi har valgt at holde kurset i samarbejde med SOSU Esbjerg, så de unge får mulighed for at se det gode læringsmiljø og de gode faciliteter, vores lokale social- og sundhedsskole har. Samtidig får solstrålerne, som en del af kurset, mulighed for at møde og snakke med unge, der har valgt og er i gang med at tage en social- og sundhedsuddannelse,” fortæller Susanne Hartvig for Uddannelse & Rekruttering i Fritid Sundhed & Omsorgsforvaltningen i Esbjerg Kommune.

Stor tilfredshed fra solstrålern

Solstrålernes evaluering af kurset, tyder på, at kurset har været en succes. Til spørgsmålet: Har indholdet i undervisningen været til at forstå, og kan du bruge dette i dit arbejde som solstråle? svarer hele 23 “ja”, mens en enkelt svarer “både og”.

Til spørgsmålet: Har kurset fået dig til at overveje en sundhedsuddannelse? svarer 15 ud af de 24 deltagende solstråler “ja”.

“Det er selvfølgelig en del af formålet med vores solstråleindsats, at vi gerne vil gøre de unge nysgerrige på og bevidste om de spændende muligheder, der er inden for sundheds- og ældreområdet. Så når 15 ud af 24 svarer, at de overvejer at gå den vej, tænker jeg, at det er rigtig positivt,” fortæller Susanne Hartvig.

Succesfuldt tiltag: Første kursus for unge solstråler er gennemført
Foto: Esbjerg kommune

En flyvende start 

Den målrettede solstråleindsats blev, med støtte fra Claus Sørensen Fond, igangsat i september 2024, og interessen fra de unge har været helt og aldeles overvældende. Allerede efter tre måneder, er 78 solstråler nu ansat på kommunens plejehjem. 

Et arbejde, der gør glad

En af dem er 17-årige Freya, der tre dage om ugen møder ind på plejehjemmet Østerbyen. 

“Jeg så et opslag for nogle måneder siden, hvor Esbjerg Kommune søgte solstråler til deres plejehjem, og dér vidste jeg bare, at det skulle jeg søge. Jeg har altid vidst, at jeg gerne ville arbejde med mennesker, og nu hvor jeg er ansat som solstråle her, så mærker jeg virkelig, hvor glad det gør mig. Den der følelse af at gå på arbejde og føle, at jeg har betydning for nogen, den følelse er bare guld værd,” fortæller Freya på 17 år.

Solstråle – også for mænd

Samtidig har det vist sig, at jobbet som solstråle tiltrækker en målgruppe, der ellers kan være svær at rekruttere til social- og sundhedsuddannelserne, nemlig mændene. 

Cirka 30 % af de solstråler, der er ansat på vores plejehjem, er unge drenge, og det synes vi jo bare er enormt positivt. De får øjnene op for et område, som de måske ellers ville have valgt fra på forhånd.

Nu får de mulighed for at prøve det af og finde ud af, om det kunne være en vej at gå for dem.

Mere information:

Med støtte på 5 mio. kr. fra Claus Sørensens Fond har Esbjerg Kommune fået mulighed for at udvide ordningen, hvor unge 14 -17-årige får et attraktivt fritidsjob på et af kommunens 17 plejehjem.

Tiltaget skal give beboerne en positiv oplevelse af nærvær på tværs af generationer og samtidig øge de unges lyst til at uddanne sig inden for velfærdsområderne i kommunen.

Læs mere om julestråleindsatsen lige her

Succesfuldt tiltag: Første kursus for unge solstråler er gennemført
Foto: Esbjerg Kommune

Del artikel


Top 3 i dag




 


 


 


 


Udvalgte artikler

 


 


 


Læs i kategorien

 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


Læs i kategorien