“Tid skal der til”: Ny bog er en hyldest til Esbjerg, Fanø og Ribe
Forestil dig en bog, der bringer os tættere på det sted, man kalder hjem.
En bog fyldt med lokale fortællinger, der ikke findes andre steder.
Historier, der trækker tråde fra den rå natur og til finkulturen, fra byens puls til historiens vingesus.
Denne bog er netop udkommet.
Fotograf Morten Fog og journalist og tekstforfatter Julie Svarrer har sammensat billeder og tekst i en smuk fortælling.
Lars Thomsen der har DesignFordi i Varde, har stået for at opsætte og planlægge bogen og hele den proces.
Sammen har de skabt en helt særlig bog, der fortæller om hvad de er stolte over i deres nærområde.
Forfatteren er lokal
Bogens tekster er skrevet af den lokale journalist og tekstfortatter, Julie Svarer på 41 år, der efter en årerække i København, med job i ugebladsbranchen, vendte hjem. Og det var væk fra storbylivet med stress, høje huspriser og karriereræs.
Julie flyttede til Fanø med sin daværende mand og to børn.
Hun startede egen virksomhed, NeXus, hvor hun skriver artikler og laver tekstforfatningsarbejde.
“Selvom jeg er ud af en ægte vestjysk familie af få ord, elsker jeg ord og gode fortællinger. Det har jeg med fra min farmor, der siden, jeg var ganske lille, læste højt for mig hver eneste dag.
Uden hende havde jeg ikke været mig. Og uden hende var bogen ikke blevet til. Ikke med mig som tekstforfatter i hvert fald,” fortæller Julie Svarrer.
Bog bliver en hyldest til Esbjerg, Fanø og Ribe. Et smukt møde mellem de spisesteder og den natur og kultur, der omgiver dem.
De små historier i bogen tegner tilsammen det store billede: om livet her, om smagen af vores sted, og om hvordan de forbinder os til verden omkring os.
Tre “ben” i projektet
Temaet er spisesteder og naturen og kulturen omkring dem. Som der står så smukt står i som en del af i forordet, så er bogen en hyldest til mange ting.
“Tid skal der til” er en hyldest til de nære historier til området længst mod vest og til de måltider, du kan spise her. De smukkeste øjeblikke er nemlig oftes dem, der er tættest på. Hvis vi bare tager os tid til at kigge ordentligt efter.
Lars Thomsen, der har DesignFordi i Varde, havde tidligere lavet et lignende projekt. Denne bog bliver en selvstændig opfølger til den anmelderroste ”Vind, vand og vin” som tog udgangspunkt i otte restauranter i Varde Kommune.
Lars Thomsen ville gerne gøre det igen, men ledte efter en lokal skribent og en lokal fotograf, til den nye bog.
Han blev anbefalet Morten Fog, og Morten og Julie har arbejdet sammen, siden hun blev selvstændig for fire år siden.
Morten sagde med det samme: “Julie skal skrive teksterne,” og så var de ligesom igang.
“Vi har været tre “ben” i projektet: Lars har stået for proces, opsætning, tryk og indbinding. Morten har taget billeder, mens jeg har været tekstforfatter. Vi har haft hvert vores område, som vi har været eksperter indenfor. Det har fungeret enormt godt,” fortæller Julie Svarrer.
Hverken Julie eller Morten kendte ikke Lars før projektet.
“Når man arbejder så tæt sammen, som vi har gjort, lærer man hinanden at kende på en særlig måde. Jeg vil da gerne indrømme, at jeg kan have mine fordomme om mænd i reklamebranchen.
Men Lars levede heldigvis ikke op til de fordomme. Jeg har sjældent mødt én, der er så dygtig som ham. Han har været enormt inspirerende og lærerig at arbejde sammen med, og jeg håber, vi kan gentage succesen,” fortæller Julie.
Ved at dykke ned i udvalgte og meget forskellige restauranter får man et unikt blik ind i områdets sjæl.
Fra havets salte briser til de brostensbelagte gader og klitlandskaberne på Fanø. Det er her, den lokale identitet møder inspiration udefra og skaber noget helt særligt.
“Vi havde derfor rammerne på plads helt fra start – vi vidste, vi ville lave en smuk bog i god kvalitet.
En bog, der skulle vise, at printmediet ikke er dødt, og en bog, vi ikke nødvendigvis tjente ret meget på vi havde også en idé om, at den skulle tage udgangspunkt i otte restauranter,” fortsætter Julie.
Bogen er skabt med kærlighed
Processen har været vild. Og den har været hård. Inden de tre overhovedet kom i gang, var både Morten og Julie enige om, at sælge bogen på forhånd, så før de overhovedet kunne komme i gang med at skrive, ventede der et stort salgsarbejde.
Da Julie var længst nede i en personlig krise og var tæt på at opgive projektet, så trådte Morten og Lars til og gik i gang med at sælge, selvom de endnu ikke havde produceret bogen endnu. Da de havde fået solgt 2000 bøger, så gik de i gang med at forme bogen. Den samme proces, som Lars tidligere havde fulgt med at sælge bogen på forhånd.
“De troede på mig, da jeg ikke selv kunne det. De tog slæbet med at sælge, og da vi nåede 2000 bøger, gik vi i gang. Herfra solgte vi yderligere næsten 2000 bøger mere. Og de insisterede på, at jeg skulle skrive teksterne. Det skylder jeg dem en kæmpe tak for,” fortæller Julie.
Hun mener at selve processen, det med at skabe noget er helt unikt. Hun er heller ikke i tvivl om hvad det vigtigste ved bogen er.
“Det er, at den er skabt i kærlighed. Kærlighed til vores område, men også kærlighed til hvert vores fag. Det, synes jeg, skinner tydeligt igennem,” fortæller hun.
Fra Mobilnoter til bog – kærlighed til ord
Julie Svarer har skrevet siden hun var lille. Hun har været forelsket i ordene og i at formulere sig. Det har været en livslange passion og hun elsker ord.
Som journalist og ejer af en skrivevirksomhed har hun formet ord i mange formater, men Instagramkontoen Mobilnoter blev hendes frirum til at skrive fra hjertet. Det var egentlig mest for sin egen skyld, men hvis folk læste med, var det bare dejligt.
Da Lars og Morten foreslog at overføre stilen fra Mobilnoter til bogen, var hun tøvende. Men hun tog udfordringen op, og resultatet blev en personlig og poetisk tilgang:
“Det at få lov til at skrive helt, som jeg gerne vil, har været en kæmpe-gave.”
Mobilnoter har dermed fået et nyt liv – og en plads i hendes fortælling om kærligheden til ord.
På mange måder er bogen meget personlig for Julie. Den blev til i en svær periode af hendes liv og har mindet hende om, at selv i kaos kan der opstå noget smukt. Og den er skabt sammen med to andre som hun holder meget af og som har troet på hende. Det er hun taknemlig for.
“Denne bog er for alle os, der bor her. Og for dem, der besøger os og forelsker sig i vores hjørne af verden,” slutter Julie Svarrer.
Bogen kan købes i Fanø Boghandel og hos Hr. Skov i Esbjerg til 399 kroner.