To har rejst sig fra forhandlingsbordet: Borgmester er stadig optimistisk
I længere tid har det stået klart, at der mangler penge i Esbjerg Kommunes kasse.
Lige nu opererer budgetforslaget med en negativ kassebeholdning på 124 millioner kroner i 2028. Ifølge Esbjerg Kommune skal der i grove træk findes yderligere 37 millioner kroner i 2025, 12 millioner kroner i 2026, 56 millioner kroner i 2027 og cirka 102 mio. kroner i 2028.
Der er flere årsager til den dårlige økonomi. For eksempel er der flere på kontanthjælp og seniorpension end forventet, og der er brugt flere penge på specialområdet.
Esbjerg Kommune har fået en økonomisk saltvandsindsprøjtning i form af 60,8 millioner kroner fra staten. Dog er det ikke nok, og Esbjerg Kommune må foretage ændringer.
To er gået
For tiden forhandles der budget i Esbjerg Kommune, og her er den skræntende økonomi det helt store tema. Her er der flere håndtag at skrue på som blandt andet at spare, investere og hæve skatten.
Dog gik der ikke lang tid af forhandlingerne, før Det Konservative Folkeparti og løsgængeren Sabrina Bech Bartholin ikke længere var en del af forhandlingerne.
“Min oplevelse er, at spørgsmålet om at hæve skatten allerede var clearet, og det gør mit forhandlingsrum mere snævert. Da jeg direkte bliver spurgt, om jeg er med på at hæve skatten, må jeg sige nej. Jeg synes, det er på for tidligt et tidspunkt at konkludere, og jeg synes, vi var hverken helt eller halvt færdige med alt det andet. For os må det jo så være en forudsætning, at det er det sidste, man overhovedet kigger på”, siger May-Britt Andrea Andersen, der er gruppeformand for Det Konservative Folkeparti i Esbjerg.
Netop at hæve skatten har været et omdiskuteret emne og også en af de primære årsager til, at Sabrina Bech Bartholin ikke længere sidder med om forhandlingsbordet.
“Jeg kan ikke være med til den linje, der bliver lagt”, siger Sabrina Bech Bartholin.
Hun frygter, at skattestigningerne kan påvirke tiltræknings- og fastholdelseskraften, så det bliver sværere at få folk til at bosætte sig i kommunen.
“Vi er i konkurrence med de omkringliggende kommuner, og hvis du som familie skal købe et hus, så kigger banken på, hvad har du af indtægter, hvad betaler du i skat, hvad koster institutionerne osv., inden du får et lån. Når vi allerede i dag er 0,7 procent højere end eksempelvis Varde Kommune, så giver det da overhovedet ikke mening at kigge ind i skattestigninger”, siger Sabrina Bech Bartholin.
Samtidig påpeger hun, at Esbjerg Kommune har fået 60,8 millioner fra staten, og det ikke er i 2025, de største besparelser skal findes. Derfor kunne hun godt tænke sig en dybere gennemgang af kommunens budget for at finde ud af, hvad der kan effektiviseres.
“Jeg går ind for, at man tager ansvar for sit budget. Ligesom i ens private budget, hvor man sætter sit budget efter, hvad man har råd til. De seneste år har mange været ramt af prisstigningerne, og der er det ikke børneopsparingen, man tager fra, men i stedet for eksempel abonnement til Netflix. Så jeg synes, man politisk skal kigge sparekataloget ordenligt igennem, fordi der er ikke råd til politiske nice-to-have-ting”, siger Sabrina Bech Bartholin.
Både May-Britt Andrea Andersen og Sabrina Bech Bartholin har svært ved at forestille sig, at der sker ændringer, som kan få dem tilbage til forhandlingsbordet.
Borgmester tror stadig på bred aftale
Ved seneste byrådsmøde lagde Borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) vægt på, at han håbede på en bred aftale. Dog tager han det roligt, at årets budget formentlig bliver uden samtlige byrådsmedlemmer.
“Det er spillets regler. Hvis man ikke kan se sig selv i den retning, forhandlingerne går, så står det en frit for at træde ud”, siger Jesper Frost Rasmussen.
I alt sidder der 31 i byrådet, hvor de konservative har tre sæder og Sabrina Bech Bartholin et enkelt. Dermed er der stadig 27 med ved forhandlingsbordet.
“Jeg synes, vi har nogle gode forhandlinger, og det foregår i en god tone. Jeg håber snart, vi kommer i mål”, fortæller Jesper Frost Rasmussen.