Nyhedsbrev

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til Esbjerg.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Esbjerg.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til nyhedsbrevet accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedsbrevet.

Troels kæmper for Sønderho Feriekoloni: Har samlet over 2000 underskrifter

Af Mads Grinderslev
Foto: Mads Grinderslev
Foto: Mads Grinderslev

Fredag forlod de sidste børn Sønderho Feriekoloni – det er politisk besluttet, at stedet skal lukkes for at spare udgifterne til stedet. Men Troels Haas, lærer og far til to piger, kæmper for stedet.

Han startede i juli en underskiftsindsamling på nettet, hvor folk, der ønsker at bevare stedet, kunne skrive under, og langt over 2000 har valgt at støtte op.

“Jeg synes, det er synd, at man har valgt at lukke et tilbud, som jeg som lærer kan se gavner rigtig mange”, siger Troels Haas.

Han mener, at man med feriekolonierne har kunnet tilbyde børn, der kom enkeltvis, et fællesskab i sommerferien. Et fælleskab med voksne, der ville dem.

For ham som lærer har det været et sted, hvor et klassefællesskab kunne understøttes på lejrture.

“Når vi står og skal lave mad om aftenen, så er det måske den elev, der ikke er synlig i den daglige undervisning, der shiner igennem, fordi han er vant til lave mad med sin mor”, siger Troels Haas.

“Så får eleven måske pludselig en anden status”, påpeger underviseren, der havde regnet med omkring 1000 underskrifter – det blev altså over dobbelt så mange.

Personlige fortællinger

Det er ikke kun underskrifter, han har modtaget.

“95 procent af dem, der har underskrevet, har også tilføjet en kommentar eller en personlig fortælling om, hvad feriekolonien har betydet for deres børn eller dem selv”, fortæller Troels Haas.

Han er klar til at trække i arbejdshandskerne.

Drømmescenariet for ham er, at byrådet ser på sagen igen og ved de kommende budgetforhandlinger vælger at bevare stedet. Det kunne så være som et sted for både lejrskoler og feriekolonibørn eller for den ene eller anden gruppe.

“Jeg vil helst at begge dele bliver”, fortæller Troels Haas.

Klar til dialog

Han er også klar til at gå i dialog med politikerne, og han har allieret sig med flere andre, så de har en arbejdsgruppe, der kan kaste sig ind i arbejdet med at pege på alternativ finansiering af stedet.

Han peger på, at man kunne lade familier betale 100 eller 200 kroner for et ophold for deres børn i sommerferien.

Han ser også en mulighed i at åbne for, at skoler uden for kommunen kan bruge stedet til lejrskoler.

“Jeg tror, der er rigtig mange, der kan se logik i at bruge den facilitet, siger folkeskolelæreren.

“Det værste, der kan ske, er, at politikerne beslutter sig for, at nu er den lukket og så sælger den”, siger Troels Haas.

Hvis kommunen vil sælge, vil de i arbejdsgruppen gerne være de første, der får bygningerne tilbudt – de vil så se, om de selv kan strikke en økonomi sammen.

“Det er 117 års læring, der går tabt. Lad os nu lige give den 117 år mere”, siger han.

Gør indtryk

Borgmester Jesper Frost Rasmussen slår fast, at det gør indtryk, at der er blev indsamlet flere end 2000 underskrifter.

“Selvfølgelig gør det det. I næste sætning kan jeg så sige, at det var et svært budget”, siger borgmesteren og peger på, at mange af de beslutninger, der blev truffet i forbindelse med sidste års budgetlægning, gør ondt.

Ifølge borgmesteren er det altid en teoretisk mulighed at omgøre en beslutning, men i givet fald skal de godt to millioner kroner, der er tale om, spares et andet sted.

Han tror ikke, det bliver let at lægge budgettet for 2025, og selv hvis man kunne finde en billigere løsning, har han svært ved at se, at man kan finde midler på det kommunale budget.

Det kommer ikke på tale, at arbejdsgruppen, bliver de første, der får tilbudt bygningerne på Fanø.

“Der er simpelthen regler for, at hvis vi skal sælge den, så skal vi sende den i offentligt udbud. Vi må ikke forfordele nogen”, siger Jesper Frost Rasmussen.

Privatfoto: Troels Haas

Del artikel

Andre læser også